Slovenska vlada zabrinuta zbog presude u tužbi Zabe protiv NLB-a

Slovenska vlada izrazila je iznenađenje drugostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je Nova ljubljanska banka (NLB) dužna platiti 492,4 tisuće eura i pripadajuće kamate Zagrebačkoj banci na osnovi njezine tražbine jer je umjesto NLB-a isplatila dio štediša slovenske banke u Hrvatskoj.

Riječ je o jednom od više postupaka koji se vode pred hrvatskim sudovima u vezi sa starom deviznom štednjom koju je dio hrvatskih štediša Ljubljanske banke prenio na hrvatske banke 90-ih godina prošlog stoljeća kako bi im mogla biti isplaćena prije završetka spora o tzv. staroj prenesenoj deviznoj štednji.

Slovenska vlada u priopćenju za javnost navodi da je iznenađena zbog presude, da je smatra arbitrarnom te suprotnom međunarodnom pravu i dosadašnjoj sudskoj praksi jer je u prvostupanjskoj presudi zagrebački Općinski sud tužbu Zagrebačke banke odbio.

"Slovenija i ovom prilikom izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog hrvatskog kršenja međunarodnih obveza te arbitrarnog i pogrešnog tumačenja slovenskog ustavnog zakona iz 1994. kojim su razdvojene obveze i imovina nove i stare Ljubljanske banke", navodi slovenska vlada.

U priopćenju se ponavljaju stajališta Slovenije da pitanje stare devizne štednje s područja nekadašnje SFRJ treba riješiti na osnovi sukcesije među državama nasljednicima te se tvrdi da su nekadašnji premijeri dviju država Zoran Milanović i Janez Janša dogovorili prekid svih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima u sklopu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.

O sadržaju i interpretaciji dogovora Milanović - Janša Slovenija i Hrvatska nisu se usuglasile. "Slovenija očekuje da će Hrvatska u cijelosti ispuniti svoje međunarodne obveze i zaustaviti postupke protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima. Poznato je da je zbog tih postupaka Slovenija lani protiv Hrvatske uložila tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Zato ponovno naglašavamo da su vladavina prava i načelo mirnog rješavanja sporova temeljna načela u modernoj međunarodnoj i europskoj zajednici", navela je u priopćenju za javnost slovenska vlada.