Zekanović s predstavnicima GI Istina o Istanbulskoj: Ako se angažiramo neće proći

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast), koji se sastao s predstavnicima Građanske inicijatve Istina o Istanbulskoj, poručio je da se Istanbulska konvencija ne bavi isključivo zaštitom od nasilja, nego se u njoj na perfidan način plasira sadržaj koji ne odgovara građanima Hrvatske.

Siguran sam, ako se dobro angažiramo, da ista neće biti usvojena, rekao je predstavnicima Inicijative koja, istaknuto je, okuplja 20-ak udruga.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj zauzima se za zaštitu žena od nasilja i oštro osuđuje bilo kakvo nasilje, želi da se zakoni poboljšavaju i učinkovito provode, no protivi se ratifikaciji Konvencije koja koristeći borbu protiv nasilja nad ženama, uvodi rodnu ideologiju i pojam roda, rekli su predstavnici Inicijative.

Konvencija se ne može promatrati izvan konteksta rodne ideologije, definicija roda mačak je u vreći, kaže Ivan Mihanović iz udruge Vigilare i predlaže da se, umjesto ratifikacije Konvencije, njene pozitivne odredbe implementiraju u zakone.

Pitanje nasilja ne može se svoditi samo na rodno uvjetovano, ono je puno složenije, objasnila je razloge protivljenja Konvenciji, Matija Grgat iz Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Pričati djeci u vrtiću da su oni doduše muškog ili ženskog spola, ali da će o svom rodu odlučiti kasnije i da promišljaju o tome, je izvan pameti i znanosti, držimo i da nije u redu voditi djecu na gay parade organizirano iz vrtića, kao što se radi u Švedskoj, rekla je Grgat.

Zekanović se zapitao i koja je razlika između spola i roda? Ako su sinonimi, neka se u svim dokumentima koristi izraz spol, pa neće biti probelma. Ako nisu sinonimi, saznajmo što je konkretno rod i koliko rodova imamo. Kad od druge strane dobijemo odgovore na ovo pitanje, siguran sam da problema biti neće, rekao je zastupnik i predstavnicima Inicijative obećao da će raditi na senzibiliziranju Vlade i ostalih kolega koji uviđaju štetnost usvajanja Istanbulske konvencije.

Osobno kao zastupnik, a ni stranka Hrast, nikada nećemo podržati ovaj dokument, sve ostalo su špekulacije, uzvratio je na pitanje o podršci vladajućoj koaliciji ako se odluči na ratifikaciju. 

U šest godina postojanja Konvenciju rastificirale su je samo 24 od 47 zemalja članica Vijeća Europe, odnosno 14 od 28 članica EU, navodi Inicijativa.