Krstičević: Hibridni rat protiv mene, očito nekome smetam

Nakon što je portal Index.hr objavio kako je ministar obrane Damir Krstičević bez navođenja izvora prepisao neke dijelove svog završnog rada na vojnoj školi United States Army War College, ekspresno je reagirao i sam ministar. Sazvao je konferenciju za medije, demantirao napise i rekao da je riječ o seminarskom radu te da se protiv njega vodi - hibridni rat. Krstičević je poručio kako je riječ o neutemeljenim napadima te da on i njegov tim očito nekomu smetaju.

Krstičević je naglasio kako je svoje akademsko znanje stekao prije odlaska u SAD, odnosno da nije stekao nikakvo novo akademsko zvanje i titulu pri završetku Ratne škole. Sve je informacije portal mogao imati da je tražio, kazao je. "Pravilno označavanje tu nije niti traženo jer to nije ta razina diplomskog, završnog rada. Nisam trebao raditi na toj razini jer taj rad nema tu razinu", kazao je Krstičević i ponovio da je naveo literaturu na kraju rada.  Ustvrdio je da se radi o ponovnom pokušaju hibridnog djelovanja na njega, te da je očito kako on i njegov tim nekome smetaju. "Jačamo sposobnosti hrvatske vojske, moderniziramo je, vratili smo vojsku u Vukovar, a sada do kraja prosinca trebamo donijeti odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Očito je da ja kao čovjek i moj tim nekome smetamo", kazao je ministar obrane.

Naglasio je i da su njegovo obrazovanje i ratni put javno dostupni te da je ponosan na svoje obrazovanje. "Na svoje obrazovanje sam ponosan. Možete krenuti od osnovne škole, iza toga srednja vojna koju sam završio s odličnim uspjehom. Nakon toga vojna akademija koju sam završio s odličnim uspjehom. I na kraju, kao prvi Hrvat, pokojni Gojko Šušak me poslao na Ratnu školu u SAD, koju također završavam s odličnim uspjehom", rekao je Krstičević, koji je novinarima predočio svoju diplomu, program i tečajeve te institucije. "Imate moj akademski report i na engleskom jeziku. Možete vidjeti kakav sam student i časnik bio i vidite da je rezultat briljantan. S ovim se mogu ponositi. I ponosim se. Bilo nas je 270, bilo je 240 američkih časnika i 40 stranih časnika", istaknuo je Krstičević.

Na konferenciji za novinare bio je i novinar koji je pisao tekst. Kazao je kako je mjesec dana pokušavao doći do informacija, najprije u toj ratnoj školi, a potom i u MORH-u. "Od vaših ljudi smo dobili potvrdu da to jest bio završni rad. Sve što ste nam odgovorili mi smo napisali", rekao je novinar. Ministar Krstičević potom se uputio u raspravu s Indexovim novinarom te ga optužio da govori laži i neistine. Kazao je i kako mu je dao informaciju da to nije završni, diplomski rad te da nije vezan za akademsko znanje. "To ste sve dobili. Govorite neistine, sram vas bilo", poručio je novinaru. "Još jednom moja isprika za ovu komunikaciju. Ali, moramo biti odgovorni za svoj dio posla. Ja sam za takvu Hrvatsku, za to smo se borili. Moj prijatelj je poginuo za takvu Hrvatsku. Predstavljao sam Hrvatsku u SAD-u i baš sam jako ponosan na ovo što sam radio", zaključio je Krstičević.