HDZ predlaže izmjene Kaznenog zakona: Nema zastare za progon pedofila

Klub zastupnika HDZ-a u saborsku proceduru uputit će prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Traže ukidanje zastare za teška kaznena djela, strože kazne i trajni registar osuđenih.

Klub zastupnika HDZ-a želi snažnije zaštititi djecu, raditi na suzbijanju zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece. Zato će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te izmjene i dopune Kaznenog zakona za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, rečeno je na konferenciji za medije. Ukupno je riječ o 13 članaka. Predlažu da se ukine zastara kaznenog progona za teška kaznena djela spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. To su specifična kaznena djela i djeca ih često prijavljuju kao odrasle osobe. Prođe i 10, 15 i 20 godina kad netko odluči prijaviti i tada osoba više ne može biti pravomoćna gonjena jer to hrvatsko zakondavstvo nije omogućavalo. Sada će to moći, objasnila je Irena Petrijavčanin Vukasnović.

Predlažu i da osobe koje su pravomoćno osuđene za kazneno djelo spolnog zlostavljanja dobiju zabranu obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima redovito dolaze u kontakt s djecom. Do sada je ta odluka bila na sucu.

Slično je bilo i sa sigurnosnim mjerama nadzora. Do sada je sudac mogao odlučiti hoće li propisati sigurnosne mjere praćenja nad spolnim počiniteljem. Sada se to mijenja i sudac mora propisati sigurnosne mjere. I osoba koja je počinila taj zločin sljedećeih pet godina mora prolaziti provjere, rekla je Petrijavčanin Vukasnović.

Klub zastupnika HDZ-a predlaže i trajni registar pravomoćno osuđenih osoba za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece. Znatno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece - do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.

Od 2014. do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo je 144 osuđujućuih, tri oslobađajuće i dvije presude za neubrojive. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućih i tri oslobađajuće presude, istaknula je Branka Juričev-Martinčev.