SAAB za otvaranje Centra izvrsnosti i dovođenje novih tehnologija u Hrvatsku

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i švedski Kraljevski institut za tehnologiju potpisali su Sporazum o razumijevanju s ciljem stvaranja Centra izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju obrambene i sigurnosne tvrtke Saab, koja se priključuje projektu.

Centar izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme bavit će se istraživanjem i inoviranjem novih metodologija i naprednih inženjerskih pristupa u područjima poput mehatroničke tehnologije, interakcije ili percepcije ljudskog robota, tehnologija navigacije i spoznaje.

Nakon što ostvari punu operativnost, centar će predstavljati dugoročnu i održivu investiciju u ljude i istraživanje u Hrvatskoj. U njemu će se provoditi visokokvalitetna bazična i primijenjena istraživanja, kao i uvoditi inovacije u robotske sisteme, kaže se u priopćenju.

"Snažnim povezivanjem s Kraljevskim institutom za tehnologiju, uz velikodušnu podršku Saaba, Centar izvrsnosti pokušat će postati svjetskim centrom za najsuvremenija istraživanja i inovacije u autonomnoj i kooperativnoj robotici s jakim utjecajem na hrvatsku i europsku industriju, te društvo u cjelini", istaknuo je profesor na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo na FER-u te koordinator projekta Ivan Petrović.

Direktor za tehnologiju u Saabu Pontus de Laval naglasio je da Saab ima dugu povijest suradnje s akademskim sektorom. "Ono što činimo u Švedskoj kad su u pitanju inovacije, istraživanje i razvoj, želimo primijeniti i drugdje u svijetu. Suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu prva je ovakve vrste u srednjoj i istočnoj Europi, koja čini ključno tržište za Saab u budućnosti te vjerujemo kako će ovaj projekt imati stvaran utjecaj na hrvatsku i regionalnu ekonomiju", rekao je Laval.

Saab je proizvođač borbenih zrakoplova Gripen, a ponuda Kraljevine Švedske jedna je od četiri koje je hrvatsko Ministarstvo obrane dobilo za nabavu borbenih zrakoplova.
Švedski Gripen ili izraelski F16 Barak - ili nešto treće?