Posljednja haška presuda - 111 godina za Hrvate iz BiH

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju na ročištu u predmetu "Prlić i ostali" svima je potvrdio prvostupanjske kazne. Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u sklopu žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo je da su postojali međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata radi etničkog čišćenja dijelova BiH.

Bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora. Nakon što je i bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a generalu Slobodanu Praljku potvrđena kazna od 20 godina, on je kazao: General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu i popio sadržaj iz bočice. U bolnici je preminuo nakon nekoliko sati. Ročište je zatim prekinuto, ali i nastavljeno u 14.15 kada je potvrđena prvostupanjska kazna Milivoju Petkoviću 20 godina, Valentinu Ćoriću 16 godina i Berislavu Pušiću 10 godina. Sva petorica ostat će u zatvoru. Jedino Pušić nije bio na ročištu.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće utvrdilo je da su postojali međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata radi etničkog čišćenja dijelova BiH. Rušenje starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

Tužiteljstvo: RH treba procesuirati druge odgovorne za zločine u BiH

Tužiteljstvo Haškog suda priopćilo je kako je zadovoljno presudom u predmetu Prlić i drugi jer je žalbeno vijeće u najvažnijim aspektima potvrdilo osuđujuće presude i kaže da Hrvatska treba procesuirati druge odgovorne za zločine u BiH. "Hrvatska je razriješila dužnosti časnike HV-a kako bi zapovijedali snagama HVO-a u BiH, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u BiH kako bi direktno sudjelovale u sukobu", navodi Tužiteljstvo. "Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg čelništva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala HV-a, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske muslimane i doprinijeli ostvarivanju tog cilja", priopćeno je.

Odvjetnici šokirani presudom i samoubojstvom Slobodana Praljka

"Kraj suda nije mogao biti šokantniji. Ova presuda sigurno neće pridonijeti pomirenju", rekla je novinarima Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića. Dodala je kako je neizbježna usporedba presude Hrvatima u BiH i Hrvatskoj s presudama koje se tiču Srba u BiH i Srbije. "Utoliko smatramo da je ova presuda vrlo nepravična, da ne odražava ono što se zaista događalo na terenu i stvarne ciljeve politike bosanskohercegovačkih Hrvata", rekla je. Ponovila je da obrana nijednog trenutka nije negirala počinjene zločine i potrebu da Bošnjaci kao žrtve dobiju određenu satisfakciju. "No, istina je da nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog življa i da sve što se događalo ima određeni kontekst u ratnim događanjima", naglasila je.

Senka Nožica, zastupnica Brune Stojića rekla je da su i presuda i Praljkovo samoubojstvo "prestrašni". "Vjerovali smo da se neće tako tragično završiti. To je sve što mogu reći", istaknula je. Odvjetnik Berislava Pušića, Fahrudin Ibrišimović opisao je šok i nevjericu svih prisutnih kada je Praljak popio otrov. "Poslije toga mu je pozlilo, stigla je hitna pomoć i pokušali su ga reanimirati", rekao je Ibrišimović koji smatra da je unošenje otrova u sudnicu bio veliki propust sudskog osiguranja. On se nada da se njegov klijent Pušić, koji nije bio na izricanju pravomoćne presude, neće vraćati u Den Haag jer je  ispunio uvjet za puštanje na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne od deset godina zatvora.