Olujić: Predsjedatelj Žalbenog vijeća Haškog suda indirektno odgovoran za Praljkovu smrt

Jedan od gostiju specijalne emisije HTV-a u povodu izricanja presude šestorici HVO-a Željko Olujić upozorio je na nesnalažljivost Haškog suda, jer prebacivanje u sudnicu 3, koja je mala i i bez izravnog prijenosa, pokazuje da se možda u njima javlja i grižnja savjesti – predsjedatelja koji je na indirektan način i odgovoran za smrt generala. U svakom smislu – i kaznom koju je izrekao i mogućnošću da general Praljak uzme otrov kojim je okončao život.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, potvrdio je Hini izvor blizak Praljku. 

Predsjedatelj Žalbenog vijeća Haškog suda Carmel Agius potvrdio je kako je sudnica 1, u kojoj je Praljak, kako je sam rekao, popio otrov, sada mjesto zločina. U nastavku izricanja presude u sudnici 3 rečeno je da je u tijeku istraga što se točno ujutro dogodilo tijekom izricanja presude.

Komentirajući gotovo potvrđene prvostupanjske kazne bosanskohercegovačkoj šestorici, Olujić je naglasio da nije iznenađen presudama znajući pod kakvim uvjetima Haški sud radi – uvevši tzv. objektivnu odgovornost. A svaki kazneni postupak bazira se na utvrđivanju činjenica je li djelo počinjeno i tko ga je počlnio. Druga je stvar zločinački podihvat i time je ovakav pristup skandalozan s pravnog aspekta.