Predsjednica: Hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom obraćanju izrazila je sućut obitelji Slobodana Praljka, čovjeka koji je radije umro nego živio kao osuđenik za zločine koje nije počinio.

"Njegov čin duboko je pogodio Hrvate. Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti kako se jučer u Hagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine kao države. I hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH kao države. Hrvatsku i BiH je napala Miloševićeva Srbija i takozvana JNA -  i to su notorne činjenice", kazala je Predsjednica.

Hrvatska nije napala nikoga, istaknula je. "Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije i oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje srebreničkog genocida u Bihaću i to na poziv i Alije Izetbegovića. Na temelju Washingtonskog sporazuma i Splitske deklaracije Hrvatska vojska uz potporu HVO-a i Armije BiH suočila je Slobodana Miloševića s neminovnim i potpunim vojnim porazom te ga prisilila da sjedne za pregovarački stol i okončala rat u BiH." 

Naglasila je kako će Hrvatska i dalje zagovarati europski put BiH i svih drugih država svog jugoistočnog susjedstva kao jedini jamac trajne stabilnosti i napretka. "Ovakvim završetkom mandata Haškog suda na svima je nama odgovornost iznaći snagu za pomirbu među svim narodima na ovim prostorima. I na ovom mjestu želim izraziti poštovanje žrtvama zločina počinjenih na svim stranama, a posebno sućut obiteljima ubijenih i nestalih. Svi oni zaslužuju pravdu. Neki su je dobili u Haagu, a neki ne. Sa zločinima se valja suočiti u ime budućnosti pa i s vlastitima. Hrvatska je to učinila i čini, a to traži i od drugih", kazala je.

"Hrvatice i Hrvati u BiH ostanite mirni i dostojanstveni", poručila je predsjednica. "Uz vas smo. Sada nam je više nego ikada potrebno zajedništvo. Hrvatski narod uvijek se znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam kako će i s ovima. Međutim, kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima trebamo biti oprezni u izjavama jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni Haški tribunal neće pisati našu povijest. Borit ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima za istinu i pravdu. O tome ću sljedećeg tjedna govoriti u Ujedinjenim narodima kao osnivaču suda."

"Naposljetku želim da rat i svu nesreću koju je na ovim prostorima proizvodila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe", istaknula je predsjednica.