Kajin: Iza interesa za Uljanik stoji poznati kupac s planovima za izgradnju hotela

Hoće li Europska komisija odobriti državno jamstvo za kredit koji bi trebao spasiti pulsko brodogradilište Uljanik?

Je li ugrožen i riječki 3. maj? Koliko je tisuća radnih mjesta na kocki?

Analizirali su gosti Mislava Togonala:

Vedran Dragičević – predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske
Valter Flego – istarski župan
Željko Kardum - ekonomski analitičar HRT-a
Tomislav Debeljak – predsjednik Uprave DIV grupe
U Rijeci: Damir Kajin – bivši saborski zastupnik

Ako Europska komisija potvrdi državno jamstvo dano Uljaniku, Damir Kajin smatra kako pulsko brodogradilište neće moći vratiti tih 96 milijuna eura u roku šest mjeseci. Ako Uljanik ne dobije taj novac, na naplatu dolazi 569 milijuna eura jamstava koja je Uljanik već dobio, rekao je Kajin.  Komentirao je i kako bi izgledalo restrukturiranje pa zaključio da će ova generacija Puležana imati priliku vidjeti kako umire, na neki način, i otac i mati Istre, a to je pulski Uljanik.

Vedran Dragičević misli kako bi ovaj tjedan trebali znati odluku Europske komisije o odobrenju državnog jamstva za spas Uljanika. Bila bi katastrofa kad odluka ne bi došla, naglasio je Dragičević.  Podsjetio je kako brodogradilište Uljanik prije pet godina nije ušlo restrukturiranje kao mnoga druga brodogradilišta pa smatra kako postoji osnova na temelju koje bi iz Bruxellesa trebalo stići dopuštenje za državno jamstvo. Naglasio je i kako se brodogradnji treba osigurati konstantna likvidnost i kako se u slučaju kreditiranja ne radi o nedopuštenim potporama koje štete tržišnom natjecanju u EU. U Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj postoje privatne agencije čiji je suvlasnik država koje financiraju brodogradilišta, rekao je Dragičević.  Smatra kako brodogradnja mora ostati priritetom u procesu dokapitalizacije.

Učinit ćemo sve da spasimo svako radno mjesto, došao je trenutak za restrukturiranje Uljanika, rekao je Valter Flego.  Do potrebe za time došlo je, smata Flego, jer su se odluke oko jamstava trebale donositi brže, a trebalo je i poslušati dok se razgovaralo o dulanom obrazovanju i nedostatku kadrova. Smatra kako sada treba sve učiniti kako bi se sačuvala proizvodnja.

Brodosplitovi projekti sada su pozitivni, naglasio je Tomislav Debeljak.  Rekao je kako si  uprava DIV grupe u procesu restrukturiranja nije mogla dopustiti dogovaranje projekata koji bi donijeli gubitak.

Željko Kardum je objasnio kako situaciju treba promatrati s pozicije što je kome u cilju. Država se želi izvući iz danih jamstva koja otprilike iznose jednu milijardu eura, a uprava želi pronaći strateškog partnera bez kojeg idu u stečaj, rekao je Kardum pa se pita zašto sindikati u ovoj situaciji najavljuju štrajk kada su radnici većinski dioničari Uljanika.   
Emisiju u cijelosti pogledajte na: