Jandroković pročitao zajedničku izjavu: Presude ne uvažavaju povijesne istine

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku današnje sjednice izvijestio je kako je jučer održana sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora u povodu presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Klubovi zastupnika suglasili su se da presude ne uvažavaju povijesne istine, činjenice i dokaze te da su kao takve nepravedne i neprihvatljive.

Upravo je tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način upozorio na svu nepravednost presude. U ime Hrvatskog sabora i u osobno ime izražavam iskrenu sućut njegovoj obitelji, rekao je Jandroković.

Presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema Bosni i Hercegovini u priznavanju njezine neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i time obrani njezinog opstanka te humanitarne pomoći koju je pružala izbjeglicama iz BiH. U tom kontekstu Hrvatski sabor izražava sućut obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH. Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu BiH čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda. U svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH Hrvatski sabor će uskoro na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima BiH i Hrvatske s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH. Klubovi zastupnika složili su se da će nakon pisane presude Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji. Također, naglasio je Jandroković, Sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude.

Jandroković je pozvao zastupnike da "odaju počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH, čiji je gubitak ostavio u boli i patnji brojne obitelji i njihove bližnje". Sve žrtve, kazao je, moraju zauvijek ostati u našoj kolektivnoj svijesti, a "jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin tragičnih ratnih zbivanja".

"Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikad ne ponovi", rekao je predsjednik Sabora.

U trenutku minute šutnje u sabornici je od SDP-ovaca bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnika GLAS-a nije bilo.

Slobodan Praljak - zapovjednik HVO-a s tri diplome