Nizozemsko tužiteljstvo: Tko je Praljku dostavio otrov?

Preliminarni rezultati obdukcije Slobodana Praljka pokazali su da se on otrovao kalijevim cijanidom, objavili su jučer nizozemski tužitelji. Dodaje se da je koncentracija otrova rezultirala otkazivanjem rada srca koji je vjerojatni uzrok smrti. Obdukciju su promatrala i dvojica stručnjaka iz Hrvatske. 

Haški sud je pokrenuo i svoju istragu o smrti generala Praljka. On je umro u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je ranije u sudnici popio otrov.

HRT-ov novinar Branimir Farkaš javljajući se iz Den Haaga rekao je da je razgovarao jutros s nizozemskim tužiteljstvom koje mu je reklo da ovakve istrage znaju potrajati i da će se sada fokusirati na to da pronađu nekog sudionika koji je Praljku dostavio otrov. Nisu mi htjeli potvrditi izjavu Haškog suda da Praljkovo tijelo mora ostati u Nizozemskoj do kraja istrage.

Nizozemska policija potvrdila je pak da do ponedjeljka neće dijeliti nikakve nove informacije.Cijeli dan su građani stizali u prostorije Generalskog zbora kako bi se upisali u knjigu žalosti. Doznajemo i da Generalski zbor priprema komemoraciju za generala Slobodana Praljka, ali se točan datum ne zna. Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general HV-a, kazao je da će se u prostorijama Vatroslava Lisinskog organizirati komemoracija za Slobodana Praljka