Hahn: Sudske presude se moraju poštovati, to je dio europskih vrijednosti

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je u Sarajevu kako bi se političari morali suzdržati komentiranja sudskih presuda i poštovati ih bez obzira što misle o njihovom sadržaju, posebice s obzirom na činjenicu da je to dio europskih vrijednosti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u u vezi s različitim interpretacijama presude šestorici Hrvata iz BiH, što ju je prošlog tjedna izrekao Haški sud, Hahn je kazao kako se i na to odnosi pitanje uvažavanja europskih vrijednosti. "Važno je poštovati sudske odluke", kazao je Hahn ističući kako se to mora činiti bez obzira što tko mislio o sadržaju presuda. Bio je izričit u konstataciji kako bi se političari trebali suzdržavati od komentiranja sudskih presuda.

Hahn je u Sarajevu boravio kako bi političke lidere u BiH, opterećenoj unutarnjim sukobima i podjelama, podsjetio na obveze koje proizlaze iz ambicija te zemlje da postane članicom EU, a uoči posjeta je iskazao "duboku zabrinutost" izostankom svakog napretka u provedbi reformi, uz konstataciju kako je očevidno da se u BiH i vlast i oporba radije bave "uobičajenim nacionalističkim temama", nego konkretnim problemima građana koje bi trebali predstavljati.

Odvojeno se sastao s članovima Vijeća ministara BiH, članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem te s čelnicima svih utjecajnijih političkih stranaka u zemlji u kojoj odavno nema stabilne vladajuće većine ni na državnoj, niti na razini Federacije BiH, pa je stoga blokirano donošenje važnih odluka i reformskih zakona.