Dalić i Vujčić: Hrvatska se mora pripremiti na rast kamatnih stopa

Razdoblje niskih kamatnih stopa u svijetu je pri kraju, a Hrvatska se mora pripremiti za to, poručuju potpredsjednica Vlade Martina Dalić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Dalić smatra da se Hrvatska mora pripremiti kroz reforme koje će tržišne mehanizme učiniti efikasnijim i produktivnijim. Također smatra da si Hrvatska može osigurati niske kamatne stope još neko vrijeme, i to smanjivanjem rizičnosti domaće ekonomije.

Na konferenciji pod nazivom "Razdoblje niskih kamatnih stopa", u organizaciji Jutarnjeg lista, Hrvatske udruge banaka i Hrvatske udruge poslodavaca, Dalić je kazala da ne može procijeniti dinamiku dizanja kamatnih stopa.

Da je vrlo teško predvidjeti kretanje kamatnih stopa i na domaćem i na međunarodnom tržištu, tvrdi i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić. Njega ne bi iznenadilo da kamatne stope duže vrijeme ostanu relativno niske, ali ni da brzo porastu.

Dizanjem stope rasta BDP-a Hrvatska, kaže on, može amortizirati svako normalno, postupno povećanje kamatnih stopa. Kroz reforme mora dizati stopu rasta BDP-a, nastaviti proces fiskalne konsolidacije, smanjivati udjel javnog duga u BDP-u. Što je dug niži, to rast kamatnih stopa ima slabiji negativni utjecaj na neku zemlju, rekao je Vujčić. Po njemu, ulazak Hrvatske u eurozonu smanjio bi kamatne stope i premije rizika.