Branitelji podnijeli prijavu protiv Mesića i Bajića

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića te nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a prijavu pripremaju i protiv bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Branitelji ih optužuju za odavanje tajnih podataka i špijunažu te ih drže odgovornim za nedavnu hašku sudsku presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i smrt Slobodana Praljka.

Na konferenciji za novinare Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Zvonimir Šeparović, predsjednik udruge Hrvatsko žrtvoslovno društvo i njegove inicijative "Hrvatsko nacionalno etičko sudište",  rekao je da su za smrt Slobodana Praljka krivi čimbenici svijeta i jedan površan politički sud ali i Hrvati, državljani hrvatske. Taj su problem, dodao je, osjetili prije dvije godine kad su osnovali Sudište kako bi upozorili na nepodnošljiva etička i moralna zastranjivanja.

Rekao je da je prvi "etički osuđeni" bio Stjepan Mesić koji je "u Haagu optužio svoga prethodnika dr. Franju Tuđmana za agresiju i zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu". Mesić je pred stranim sudom po Šeparovićevim riječima govorio protiv Hrvatske, prvog hrvatskog predsjednika, ministra obrane i jednog generala što je za njih, dodao je, bio veleizdajnički čin.
Šeparović je u tom kontekstu spomenuo i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić jer je, rekao je, u Saboru rekla da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Spomenuo je i Josipa Manolića.

Zastupnik u Saboru Željko Glasnović rekao je da su to imena nekih "kadrova umrežene organizacije koji djeluju u Hrvatskoj kao strana agentura". To nisu samo pojedinci nego to su i nevladine udruge koje su umrežene s vanjskim lobistima i neprijateljima hrvatske države koji djeluju kao strano tijelo u tkivu hrvatskog naroda, rekao je Glasnović, nabrojivši pritom Dokumentu, pojedinca čije ime nije vrijedno spominjati koji je istraživao hrvatske zločine u Mrkonjić Gradu i poremećeni Drago Pilsel. Ta strana agentura ima dvostruku misiju - da kriminaliza hrvatsku državu, Domovinski rat i rat u Bosni i Hercegovini i da legitimizira propali društveni eksperiment zvan Jugoslavija, rekao je Glasnović i istaknuo da nikad nije bilo namjere Hrvatske da okupira Bosnu i Hercegovinu.

Oni se bave dezinformacijama i tko prati taktiku dezinformacija, to je jedno od temeljnih obavještajnih načela, oni se bave poluistinom i polulaži, to zamotaju i plasiraju u javnost, rekao je Glasnović i ustvrdio da toga ima puno, od hrvatskih tjednika do 'mainstream' medija. Glasnović tvrdi da po kriterijima Haškog suda nema ni jedne države  u 20. stoljeću koja ne bi mogla biti dovedena na sud pravde.  

Povjesničar Josip Jurčević rekao je da je on u Haagu 2009. predao ekspertizu koja je dokazala da je Hrvatska najzaslužnija za obranu i opstanak Bosne i Hercegovine, ali je to prešućivano. Jurčević je ustvrdio također da je teza o 'udruženom zločinačkom pothvatu' nastala u hrvatskim državnim institucijama 1994. vezano za unutarnji sukob ili za ono što se zove pokušaj državnog udara. Po Jurčevićevu mišljejnu,  suđenje protiv šestorice iz BiH bilo je suđenje hrvatskoj budućnosti i protiv hrvatske države.

Bivši predsjednik Ivo Josipović odgovara da je riječ o glupostima i nepotrebnom huškanju protiv kojeg on neće poduzeti baš ništa. Oni nek rade što god hoće i kažem te njihove potpune besmislice nemaju nikakvu perspektivu. Bilo bi bolje da se bave nečim korisnim, izjavio je Josipović.

Stjepan Mesić, koji je prije dva dana, kako prenose mediji, zbog prijetnji dobio pojačanu policijsku zaštitu, danas je za komentar nedostupan.