HUP pozdravlja Vladine mjere i poziva na reforme

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je paket Vladinih mjera koje se odnose na povećanje minimalne plaće, rad sezonaca u turizmu i kvote za uvoz radne snage. Upozorili su i na nužnost provedbe reformi.

Vladine mjere, navodi HUP u priopćenju, dobar su kompromis između očekivanja sindikata i upozorenja poslodavaca o realnoj situaciji na tržištu.

Iz HUP-a ističu kako je rast plaća svima u interesu, ali i da se one ne mogu određivati administrativno, uz ignoriranje realne situacije u gospodarstvu i konkurentnosti u odnosu na druge zemlje.

Pozdravljamo ove mjere Vlade koja se pokazala kao socijalni partner koji uvažava argumente i sindikata i poslodavaca, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić napominjući kako su po prvi puta prihvaćeni neki od prijedloga s kojima je HUP i ranije ulazio u dijalog oko pitanja povećanja minimalne plaće u radno-intenzivnim industrijama koje posluju na rubu održivosti. I poslodavci, kao i Vlada i sindikati, žele omogućiti što veće plaće, ali rast plaća ograničen je realnim stanjem u gospodarstvu. Stoga neke od zahtjeva sindikata smatramo jednostavno nerealnim i suprotnima interesu za očuvanje što većeg broja radnih mjesta. Svi poslodavci koji za to imaju prostora u rezultatima poslovanja povećavaju plaće, ali kod nekih industrija za to jednostavno nema prostora, dok se ne osiguraju bolji uvjeti za poslovanje, kazao je Majetić.

Iz HUP-a napominju kako su hrvatske tvrtke opterećene ukupnim visokim troškovima poslovanja i mnogim drugim zaprekama koje umanjuju njihovu konkurentnost u nadmetanju s inozemnim takmacima koji imaju manje troškove i bolje uvjete. Zato HUP traži šire reforme koje bi omogućile da se smanje drugi troškovi poslovanja i kreira poticajnije okruženje, a onda i povećaju plaće.

Pozivaju Vladu, sindikate, oporbu i druge društvene aktere da se zajednički angažiraju oko reformi. Njihova provedba jedina će nas dovesti do toga što svi želimo - naprednije društvo i viši standard za sve građane, poručuju iz HUP-a.