Droge sve opasnije i smrtonosnije, sve češća predoziranja

U mjesecu smo borbe protiv ovisnosti. Posljednjih godina u cijelom svijetu raste pojava novih psihoaktivnih tvari koje oponašaju učinke tradicionalnih droga od kojih su čak i opasnije za život, a napravljene su kako bi zaobišle postojeće zakonske kontrole. Nedavno je i hrvatski Ured za suzbijanje zlouporabe droga zbog njih - izdao upozorenje.

Pošast na ulicama Manchestera. Ovisnici ukočeni, jedva se kreću - posljedica je to takozvane droge zombie. U SAD-u policija se suočava  s neobično agresivnim ponašanjima korisnika droge flakka. Zajednički naziv - sintetske droge, nažalost, poznate mladima i u Hrvatskoj. Posljedica je psihoza slična shizofreniji.

U policijskim akcijama koje se najčešće događaju vikendima ispred klubova i na privatnim zabavama, ekipa hitne sve češće nalazi predozirane. U Hrvatskoj ne postoje testovi i antidoti za nove supstancije. U Zagrebu je 2015. ispred smartshopa od sintetske droge preminuo 15-godišnjak.

Borba protiv droge zapravo je vječna. Institucije mogu samo ubrzati korak i priprijetiti, no tržište droge uvijek je dosad znalo kako na to odgovoriti.