U Studiju 4 sučelili se Ante Janković i Tarzan Legović

Ono što profesor Legović kaže nitko nije potvrdio osim njega, rekao je Ante Janković, aktivist građanske inicijative Ne daj se Cetino i dodao kako ne zna je li učinjeno dovoljno da se projekt TE Peruća zaustavi, ali da nikada neće stati. Oni će se radije buniti nego razumjeti da je to za njihovo dobro i dobrobit stanovnika cetinske krajine i cijele Hrvatske, odgovara Tarzan Legović, fizičar i nezavisni stručnjak angažiran za doradu Studije utjecaja na okoliš.

Izračuni profesora Legovića nisu točni, a u studiji nismo našli ništa točno osim broja žaba, riba i ježeva, rekao je u Studiju 4 aktivist građanske inicijative Ne daj se Cetino Ante Janković. Kad netko o nečemu nešto ne zna, najbolje da se informira. Studija je napravljena na više od 600 stranica. Oni u nju ne vjeruju, pa neka naprave bolju, odgovara profesor Legović.

Janković ističe kako će termoelektrana smanjiti kvalitetu pitke vode, zagaditi zrak te ponovio kako su zabrinuti zbog pregrijavanja jezera. Profesor Tarzan Legović rekao je kako termoelektrana uzima vodu s dna, zagrijava je za 8 stupnjeva i vraća je na dno gdje je voda najhladnija. U slučaju da termoelektrana zagrije neposredno blizu ispusta za 2 stupnja više, ona se automatski  gasi, rekao je Legović. Oni tvrde da će to zagrijavanje uništiti Cetinu nizvodno od akumulacije Peruća. Temperatura Cetine nizvodno od akumulacije Peruće je prehladna jer se uzima dna. Termoelektrana je dizajnirana da ima najmanji utjecaj na okoliš. Što se tiče otpadnih voda, dvije su komponente. Jedna je da se voda koja se uzima za zagrijavanje ispušta van. Ali oni tvrde da će biti zagađena tvarima koje su potrebne za čišćenje cijevi. Ni to nije istina jer se ništa neće kemijski tretirati. Ako je voda pitka kad je uzmete, pitka je kad izađe van, dodao je Legović. 

U to nitko ne vjeruje osim gospodina Legovića. Koliko javnost u tu vjeruje dovoljno govori peticija Reci da razvoju koju je potpisalo 159 osoba. A našu peticiju je potpisalo više od 30 tisuća ljudi. Ono što tvrdi da nema nigdje na svijetu da se ljudi kupaju ispod termocentrale, to nažalost mogu potvrditi, rekao je Janković. Dodaje kako inicijativa Ne daj se Cetino nema uvida u projektnu dokumentaciju, a do sada je već izdano 9 dozvola. Podsjetio je kako je Studija utjecaja na okoliš donesena nekoliko dana prije Božića prošle godine. Ispričao je i kako su njihovi aktivisti proučavali studiju te još jednom ponovio kako u njoj nema ništa istinito. 

Profesor Legović je rekao da se lokalno stanovništvo boji da će termoelektrana uništiti ekološku proizvodnju i područje u kojem žive, ali da to nije istina nego upravo suprotno: Ekološka proizvodnja će biti još veća. Jedan od razloga je što će zbog nje imati toplinu koja će im omogućiti staklenike. Istaknuo je da nema negativnih utjecaja termolektrane, ali da ima više pozitivnih: to su stabilizacija elektroenergetskog sustava Hrvatske kao i novac koji će omogućiti daljnji razvoj tog područja. Osvrnuo se i na optužbe Jankovića da se kolege znanstvenici ne slažu s njegovim izračunima. „Oni su napravili listu od 60 znanstvenika koji su potpisali njihovo pismo premijeru. Ti znanstvenici uopće nisu stručnjaci u utjecaju na okoliš. A oni koji jesu, treba im uzeti dozvolu Ministarstva zato što stoje iza procjena koje su neutemeljene, lažne i opasne za dobrobit stanovnika cetinske krajine i Hrvatske“, rekao je Legović. 

Janković mu je uzvratio i rekao kako je upravo on na jednom sastanku govorio sve najgore o projektu termoelektrane. „Mi zamišljamo Cetinu kao našu svetu rijeku. Trenutno 500 tisuća ljudi tijekom zime pije vodu iz Cetine, a tijekom ljeta više od milijun i pol. Dolaskom termocentrale nećemo imati  vodu. Mi sada s pitkom vodom peremo ulice. Neće je biti za ništa. Ono što Legović kaže nitko nije potvrdio osim njega, rekao je Janković i dodao kako ne zna je li učinjeno dovoljno da se projekt zaustavi, ali da nikada neće stati. Oni će se radije buniti nego razumjeti da je to za njihovo dobro i dobrobit stanovnika cetinske krajine i cijele Hrvatske, rekao je Legović. 

"Hoćete li nas osuditi da pijemo otrov" - dramatično pitanje nadležnima  postavili su prosvjednici u Sinju koji se protive gradnji termoelektrane Peruća. U subotu su tako još jednom upozorili na pogubnost termoelektrane uoči sutrašnjeg sastanka Savjetodavnog povjerenstva na kojem će se odlučivati o studiji utjecaja na okoliš u vezi s tom termoelektranom.