Bunjac 'Je li doista potrebno da uvozimo lišće?'

Uobičajeno, Sabor je zasjedanje počeo stankama. Božo Petrov (Most) tražio je stanku zbog aktualne političke situacije, a Branimir Bunjac (Živi zid-SNAGA) kako bi govorio o vanjsko-trgovinskom deficitu.

Imamo li viziju kako mi zamišljamo Hrvatsku za 10 ili 20 godina?, pitao je Božo Petrov saborske zastupnike u svom izlaganju nakon stanke. Možda se takva Hrvatska ponešto i razlikuje od čovjeka do čovjeka i njihovih snova, ali vjerujem da su principi kako mi zamišljamo tu bolju Hrvatsku, tu drukčiju Hrvatsku zapravo isti. Mislim da će svatko od nas vidjeti kao jaku, socijalno osvještenu, da ćemo je vidjeti učinkovitu, pravednu, transparentnu i okrenutu budućnosti. Zamislite takvu Hrvatsku i pokušajte usporediti sliku današnje Hrvatske i takve Hrvatske, izgleda li vam današnja Hrvatska pored takve Hrvatske kao oronuo starac?

Bunjac je rekao kako se Vlada posljednjih mjeseci hvali nekakvim mršavim rastom. Istovremeno ne žele reći da je sav taj rast poništen drugim parametrima, konkretno nešto malo je porasao izvoz, ali istovremeno je još više porasao uvoz i tako imamo još goru situaciju, još veći deficit nego što smo imali prijašnjih godina, tako je npr. u 2017. uvoz hrane povećan za čak milijardu kn ili za 10% i trenutno iznosi 11,5 mlrd. kn. Preko granice prelaze desetine tisuća šlepera koji nam donose hranu upitne kvalitete, što je samo još jedan pokazatelj stravičnih rezultata rada ove Vlade. Uvozimo svašta, a u pravilu ono što sami imamo i što bi mogli sami proizvesti - rajčicu, crveni luk, zelenu salatu, krastavce... Uvozimo životinjske dlake, uvozimo mahovinu, uvozimo granje, uvozimo čak i lišće. Je li doista potrebno Hrvatskoj da uvozi lišće, pitao je Bunjac.