Otvoreno: Može li se zaraditi na bitcoinu?

Što je bitcoin? Je li Hrvatsku zahvatila bitcoin-mania? Rast cijene bitcoina izazvao je interes građana za virtualne valute. Kako i kada u njega ulagati? Kakva mu je budućnost? Koji su rizici? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gostovali su ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum, stručnjak za informatičku sigurnost Vlatko Košturjak, poduzetnik Hrvoje Prpić, ekonomski analitičar Željko Ivanković, vlasnik bitcoin mjenjačnice Nikola Škorić, Blockchain poduzetnik Ivan Glavaš i odvjetnik Vlaho Hrdalo.

Bitcoin je sredstvo razmjene koje se koristi putem interneta, a može služiti svrsi novca, objasnio je Ivan Glavaš. Kad vam ja posaljem bitcoin, on kad sjedne na račun, to je javan podatak, vidite da sam vam ga ja poslao s adrese, nitko drugi nema mogućnost diranja u taj bitcoin, on je isključivo kod vas. To je digitalni novac koji se koristi putem interneta, a prva razmjena dogodila se kao razmjena bitcoina za dobro, a ne za novac. Rudarenje je proces u kojem je unaprijed zapisano na kojem će se principu raditi izdavanje kriptovalute prema van – fiksna količina ili algoritam koji unaprijed određuje koliko kriptovalute ide u optjecaj. Trenutna situacija oko bitcoina je malo napuhana, kaže Glavaš, ali misli da je opravdana. U budućnosti će ta vrijednost koju gledamo kroz dolare, eure i kune potpuno nestati, smatra. Bitcoin je nešto što se nosi kao šifra u glavi i nitko je ne može osporiti. Svaka transakcija bitcoina ostane zapisana.

Vlatko Koštrujak pokazao je bitcoin novčić koji je kupio u Las Vegasu, tj. njegov fizički oblik, iako je bitcoin virutalni novac. Tamo je uzeo jedan novčič koji je vrijedio oko pet dolara, a sada vrijedi oko 100 tisuća kuna. Da sam znao, uzeo bih ih stotinu, rekao je Košturjak. Bitcoin ima veliki spektar načina ulaganja, ne samo kao vrijednost. Bitcoinsi su visokorizična ulaganja, naglasio je, a kao prednost Košturjak je istaknuo da jednom kad kupite kriptovalute, ne može se ovršiti.

Hrvoje Prpić rekao je da je odlučio prije dvije godine dio novca staviti na stranu u slučaju nepogode – nešto čemu se može pristupiti u bilo kojem dijelu svijeta – i uložiti u bitcoin. Ne boji se pada vrijednosti jer je njegov cilj dugoročan – pet do deset godina. Vjerojatno će biti korekcija ,ali one se u sljedećih pet godina neće osjetiti. Sljedeći veliki val bit će tzv. ICO-ovi, isto jako riskantna vrijednost, rekao je Prpić.

Nikola Škorić kaže da je to tehnologija koja rješava problem distribuiranog novca – kako platiti nešto bez da imamo banke. Bitcoin nije ilegalan, ne postoji stroga regulativa koja propisuje što se sve može raditi, a i bolje je da ne postoji – jer će onda bitcoin nestati. Potrebna je, smatra Škorić, minimalna regulativa koja će omogućiti da se nastavi trenutna situacija. Veliki igrači ne kupuju kriptovalutu da bi spekulirali sa cijenom, nego ulaze u razvoj tehnologije. Tu tehnologiju iznijeli su mali optimistični start upovi. Istaknuo je priopćenje Europske centralne banke koja je rekla da se bitcoin ne koristi za financiranje terorizma ili pranje novca ni u kakvoj značajnoj mjeri. Bitcoin tehnologija može se koristiti za prekrasne stvari, zaključio je.


Vlaho Hrdalo kaže da zakonski postoji specifična situacija oko bitcoina – ništa nije zabranjeno, ali nema regulative na koju se poduzetnici mogu osloniti. Nekad poduzetnici žale zbog viška normative, a nekad, kao sada, treba žaliti za njenim nedostatkom. Teško je igrati igru u kojoj ne znate pravila. Bitcoin je klasičan primjer “crnog labuda“ – teško predvidljivi događaj sa snažnim utjecajem, rekao je Hrdalo.

Željko Ivanković kaže da je bitcoin u financijskome svijetu relativno beznačajan – ukupna kapitalizacija bitcoinsa je manje od jedne tisućine sveg novca u svijetu. Spomenuo je i tamnu stanu bitcoinsa – jedno vrijeme to je bila glavna valuta u trgovini narkoticima i drugim ilegalnim supstancama.
 


Željko Kardum kaže da bitcoin nije kamen mudrosti i da neće riješiti ni jedan problem i nije siguran jamac da će netko imati vilu u Opatiju ili četverosobni stan u Zagrebu. Treba dobro promisliti koji je cilj i u što se želi ulagati i na koji način kad se kupuje bitcoin, istaknuo je. To je ulaganje koje neće riješiti nečije financijske probleme, a uz to je i prilično riskantno.
Emisiju pogledajte u cijelosti: