Azimov: Rusi nude pomoć u plinofikaciji, ali Vlada ne odgovara

Komentirajući LNG terminal na Krku, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov poručio je da je Rusija spremna godišnje isporučiti minimalno milijardu kubičnih metara plina. Dodao je i da je to bila tema razgovora Kolinde Grabar-Kitarović i Vladimira Putina u Moskvi, nakon čega je Rusija ponudila konkretnu pomoć.  

Točnije, ponudila je pomoć u plinofikaciji, izgradnji novih elektrana, ali i drugim infrastrukturnim projektima, no kako kaže Azimov, prošlo je više od mjesec dana, a hrvatska vlada još nije dala odgovor.Kazao je kako Rusija nema ništa protiv LNG-a, ali čudno im je da je Hrvatska spremna platiti veću cijenu. "Ako ćete imati LNG s američkim plinom, kubični metar bit će između 250 i 270 dolara. Hrvatska je bogata zemlja, možete platiti više od cijene ruskog plina", poručio je.

Azimov je ovo komentirao na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - energetska budućnost Hrvatske", koja se održava u Zagrebu u organizaciji Večernjeg lista, a na kojoj se, otvarajući konferenciju, teme LNG-a jutros dotaknula i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Izgradnju LNG terminala na otoku Krku izdvojila je kao trenutno jedan od najvažnijih projekata, ali kaže kako se s njim kasni, što dovodi u pitanje našu vjerodostojnost. 

Novinarima je nakon konferencije komentirala kako se taj projekt "vuče već godinama" i da to nije samo stvar ove vlade. Smatra da taj projekt treba požuriti, jer će on pridonijeti energetskoj neovisnosti i učinkovitosti Hrvatske.

Na kritiku ruskog veleposlanika odgovorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Tvrdi da Hrvatska nije dobila nikakve konkretne ponude ruskih tvrtki - Rosnjefta i Gazproma.

Mi nismo zaprimili poziv odnosno zamolbu niti od jedne od navedenih kompanija. Ako netko u RH drži da bi ja trebao komentirati napise u novinama u ministarstvu zaštite okoliša i energetike neće pronaći sugovornika za to, naglasio je.