Pravobraniteljica za djecu: Preventivni programi nužni za smanjivanje međuvršnjačkog nasilja

Svako četvrto dijete svakodnevno doživljava neki oblik nasilja, a samo njih 11 posto obraća se za pomoć nastavnicima. Tih je brojki itekako svjesna pravobraniteljica za djecu - Helenca Pirnat Dragičević koja je na dužnost prisegnula potkraj prošlog mjeseca i već radi punom parom.
Gostujući u Studiju 4 Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako se radeći u Državnom odvjetništvu zauzimala za povećanje kazne pedofilima i zlostavljačima djece te kako je Ured pravobraniteljice za djecu i prije njezina dolaska inicirao izmjene kaznenog zakona. Povećanje kazni za tu vrstu predatora odnosno zlostavljača djece apsolutno podupirem, rekla je i dodala kako ima prostora za dodatna poboljšanja poput onih o provođenju psihosocijalnih tretmana za počinitelje i preventivne programe za djecu u školama.

Rekla je da cijelo društvo treba raditi na povjerenju djece prema odraslima i da će Ured pravobraniteljice posebno raditi na tome. Komentirala je i slučaj vjeroučitelja Krešimira Bagarića istaknuvši kako se nada da je riječ samo o izoliranom slučaju i da će on biti sankcioniran. 

Odgojno-obrazovne ustanove i internet najčešća su mjesta na kojima djeca dožive vršnjačko nasilje, ističe Pirnat Dragičević i dodaje kako je djecu potrebno educirati i pripremiti te da je jedan od prioriteta Ureda rad na medijskoj pismenosti. Protokol o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja donesen je 2004. i potrebne su njegove izmjene i modifikacije, istaknula je.  Zauzimat ću se za izmjene tog protokola kako bi djelatnici škola i obrazovnih ustanova znali korake postupanja, odnosno hodogram postupanja u takvim slučajevima. Zauzimat ću se i za edukaciju stručnog osoblja u školama kako bi mogli prevenirati vršnjačko nasilje, rekla je. Pirnat Dragičević ističe kako su neki preventivni programi poput onog UNICEF-ova "Stop nasilju u školama" dali izvanredne rezultate i kako je možda vrijeme za njihovo ponavljanje. Istaknula je i da si je postavila nekoliko prioriteta u svojem manadatu. To su među ostalim: borba protiv svih oblika nasilja, diskriminacije i suradnja sa svim institucijama koje rade s djecom.