Tillerson: SAD nestavlja s politikom pritiska na Sjevernu Koreju

Američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson poručio je da će se "nastaviti pritisak" na Sjevernu Koreju radi njezina nuklearnog razoružanja.

U komentaru objavljenom u New York Timesu u kojemu se osvrće na svoj mandat na čelu američke diplomacije u godini koja je na izmaku, kazao je kako mogućnost dijaloga s Pjongjangom ostaje otvorena, "ali su jasno rekli da režim mora zaslužiti povratak za pregovarački stol". 

Tillerson piše kako su se Sjedinjene Američke Države u proteklih godinu dana suočile s neizmjernim izazovima u poslovanju sa Sjevernom Korejom, Kinom i Rusijom. Objašnjava zatim kako je Donald Trump nakon preuzimanja predsjedničkog ureda identificirao Sjevernu Koreju kao "najveću prijetnju za sigurnost". "Napustio je propalu politiku strateške strpljivosti", piše on i podsjeća kako su umjesto toga Trumpov odgovor pritisci diplomatskim i ekonomskim sankcijama.

Podsjeća u komentaru i kako je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno usvojilo tri najsnažnije rezolucije sankcija u povijesti koje pogađaju široki dijapazon sjevernokorejskih izvoznih usluga poput ugljena, željeza, plodova mora i tekstila.

SAD je, podsjeća Tillerson, pozvao svoje saveznike i partnere na jednostrani pritisak na Sjevernu Koreju kako bi prisilili režim da promijeni ponašanje. Mnogi su odgovorili apelu SAD-a tako što su, piše Tillerson, prekinuli trgovinu i diplomatske veze te "protjerali" sjevernokorejske radnike. Američki ministar kaže i kako je njihova "miroljubiva kampanja" pritiska smanjila približno 90 posto izvoznih prihoda Sjeverne Koreje, od kojih se velik dio iskorištava za financiranje ilegalnog razvoja oružja.

"Nadamo se da će ova međunarodna izolacija pritisnuti režim na ozbiljne pregovore o napuštanju svojih nuklearnih i balističkih raketnih programa", napisao je, dodavši ipak kako američka vrata dijalogu s Pjongjangom ostaju otvorena, "ali su jasno dali do znanja da se režim mora vratiti za pregovarački stol". "Do denuklearizacije, pritisak će se nastaviti", kaže on.