Na Izjavu Znanstvenog vijeća HAZU-a uslijedile brojne reakcije

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je da izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o Istanbulskoj konvenciji ne odražava službeni stav Akademije, već je riječ o pojedinačnom stavu toga vijeća, na koje svaki član i svako Znanstveno vijeće imaju pravo te su za njih sami i odgovorni.

Na izjavu Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a uslijedilo je nekoliko reakcija.

Bivši voditelj Ekspertne skupne za provođenje cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić pozvao je predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo te akademije zbog, kako navodi, iznesenih neistina i kleveta da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija.

Kako bi osobe koje djeluju u javnom prostoru, a naročito one iz akademske zajednice trebale biti vođene visokim moralnim i etičkim načelima, pozivam predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti da se ogradi od te izjave Znanstvenoga vijeća HAZU-a, istaknuo je Jokić.

U priopćenju se osvrće na sadržaj te izjave pod nazivom "Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav", u kojoj stoji kako bi ratificiranje Istanbulske konvencije nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj, osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa. Izjava da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija u potpunosti je neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije. Jedan od osnovnih ciljeva ovog dijela izjave je opetovano obezvrjeđivanje rada stotina nastavnika i znanstvenika koji su svoju stručnost posvetili promjenama hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja, navodi Jokić među ostalim u priopćenju.

Iz stranke Pametno ističu kako se znanost temelji na provjerljivim i dokazivim spoznajama, neovisnima od uvjerenja i vrijednosnih sudova samih znanstvenika, koji imaju odgovornost ne samo promicati znanstvene spoznaje, nego i djelovati kao stručni i moralni autoritet te korektiv za sve one u društvu koji dovode u pitanje ljudska, znanstvena i civilizacijska postignuća.

Pozivaju HAZU i sve znanstvenike u Hrvatskoj da se ograde od takve izjave i eksplicitno izraze svoje neslaganje, a predsjednicu Republike, predsjednika Vlade i Sabora sa zastupnicima te cjelokupnu javnost da izjavu odlože u najbliži spremnik za smeće.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti trebala bi težiti društvu znanja i znanosti, odnosno kritičkom promišljanju stvarnosti, nikako utvrđivanju tradicije, osobito ne lažne, a još manje promicanju novokomponiranog vjerskog fundamentalizma uvezenog iz SAD-a, ističu u zajedničkom priopćenju Ženska mreža i Kontra.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU - Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a objavili su u srijedu navečer izjavu u kojoj se među ostalim navodi da rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji nije prihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav.

Iako se slažemo s brigom da se zaštite žene i obitelj kao žrtve nasilja, i u tome smislu podupiremo takvu intenciju Istanbulske konvencije, ipak, s obzirom na to da bi ratificiranje Istanbulske konvencije uključujući i elemente rodne ideologije u njoj snagom međunarodnog pravnog dokumenta nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU na sjednici održanoj 11. prosinca 2017., potaknuto i kontroverzama u javnosti, raspravljalo je o implikacijama mogućega ratificiranja Konvencije u Republici Hrvatskoj te je o tome odlučilo poslati ovu izjavu Predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskim zastupnicima, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, navodi se u izjavi Znanstvenog vijeća.

Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo bi se rodno neutralan odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo ponašanjima, aktivnostima, ulogama, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost. Nasilje se definira isključivo rodno uvjetovanim s implikacijom da je isključivo muškarac nasilnik, a žena žrtva. Svaki odgojno-obrazovni djelatnik zna iz svakodnevnoga iskustva da to nije tako pa je očito da se u Istanbulskoj konvenciji žele plasirati znanstveno nedokazane teze o rodnom i spolnom ustroju čovjeka, piše među ostalim u izjavi.