Trump raspustio povjerenstvo za izbornu prijevaru

Američki predsjednik Donald Trump raspustio je predsjedničko povjerenstvo zaduženo da razmotri navode o izbornoj prijevari tijekom izbora 2016. nakon što su mnoge savezne države odbile dati podatke, rekla je Bijela kuća.

Umjesto da se upustimo u beskrajne pravne bitke na račun poreznih obveznika, danas sam potpisao izvršnu naredbu kojom raspuštam povjerenstvo i zatražio od ministarstva domovinske sigurnosti da preispita ova pitanja i odredi daljnje akcije, priopćio je Trump.

Povjerenstvo, kojim je predsjedao potpredsjednik Mike Pence, uspostavljeno je u svibnju 2017. da razmotri izbornu prijevaru, ali naišlo je na otpor mnogih saveznih država.

Jedan je savezni sudac u Washingtonu napomenuo u studenom da je povjerenstvo savjetodavno tijelo koje nema zakonske ovlasti prisiliti savezne države da predaju podatke.

Republikanac Trump rekao je da bi se prijevarom moglo objasniti to što je izgubio po broju birača u korist demokratske suparnice Hillary Clinton za skoro tri milijuna glasova. Većina dužnosnika saveznih država koji nadziru izbore te izborni stručnjaci kažu da je izborna prijevara rijetka u SAD-u.