Stojić: Tržišta su već proglasila povećanje kreditnog rejtinga

U emisiji  U mreži Prvog analizirali smo što donosi financijska 2018. godina. 

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Hrvoje Šimović smatra da dobre ekonomske pokazatelje možemo pripisati poreznoj reformi. Uspoređujući porezna opterećenja u Hrvatskoj s onima u Europskoj uniji rekao je kako je kod nas najviše opterećena potrošnja, zatim rad te najmanje kapital. U oporezivanju potrošnje Hrvatska je prvak Europe i Šimović upravo tu vidi prostor za rasterećenje u bližoj budućnosti. Prema njegovom mišljenju, prvenstveno bi trebalo ići ka rasterećenju rada i u tom kontekstu - ka povećanju osobnog osobnog odbitka, snižavanju stope poreza na dohodak. To bi doprinijelo oporavku osobne potrošnje kao najvažnije komponente BDP-a.

On kaže kako treba demistificirati ulogu turizma i turističke potrošnje. Ovakvim ekonomskim pokazateljima najvećim dijelom doprinijela je potrošnja hrvatskih građana, proračun pune hrvatske plaće i investicije. Taj zamašnjak koji dobijemo tijekom ljeta od turizma je dobrodošao, ali nije presudan, kaže Šimović.

Glavni ekonomist Adikko banke Hrvoje Stojić kaže kako je jedan od najvažnijih rezultata porezne reforme to što je nakon dugo vremena došlo do poreznog rasterećenja te su stvorene osnove za daljnja porezna rasterećenja. Prema njegovom mišljenju, ako bi se krenulo s uvođenjem poreza na nekretnine, stvorile bi se daljnje osnove za smanjenje porezne presije na rad. Porezna presija na rad u Hrvatskoj jedna je od najviših u Europskoj uniji. Bitnim smatra i to što porezna reforma nije gotova, ona će se nastaviti tijekom mandata i to je prvi put da se u mandatu bilo koje vlade sustavno radi na jednom srednjoročnom obaranju porezne presije na rad.

Hrvatska se tu strateški pametno postavlja jer ne želimo biti zemlja koja će zapošljavati radno intenzivne industrije sa nižim nadnicama, već se zapravo želimo kao mnoge pametne članice EU-a natjecati u konkurentnosti u onim područjima gdje možemo stvoriti višu dodanu vrijednost. U sklopu toga ne trebamo zanemariti pitanje reforma obrazovnog sustava, izjavio je Stojić.  

Najveća usluga koju Vlada može učiniti građanima i gospodarstvenicima je da smanjuje javni dug. Uvjeren je kako će rejting agencije honorirati stanje proračuna. Kada pogledate kretanje premija na rizik na hrvatskom obveznice zadnjih 3 do 4 mjeseca vidi se da su tržišta već proglasila povećanje kreditnog rejtinga od 1 pa čak do 2 stupnja, istaknuo je Stojić.