Vladin zrakoplov prevezao srce za transplantaciju 4-godišnjoj djevojčici

U KBC-u Zagreb uspješno je obavljena transplantacija srca četverogodišnjoj djevojčici.

Vladin zrakoplov hitno je poletio u Beč kako bi liječnički tim preuzeo organ potreban za spašavanje njezina života i odmah se vratio u zagrebačku zračnu luku.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. Ante Ćorušić, rekao je kako je operacija završila uspješno, te se dijete nalazi u jedinici intenzivnog liječenja i po izvješću kolega iz jedinice intenzivne dijete je stabilno.

Ovo je bila specifična situacija jer je prvi put provedeno liječenje s mehaničkom potporom dječjeg srca koje je bilo u zatajivanju. Dijete je na listi bilo šest mjeseci i sinoć kad smo dobili obavijest da je organ u Beču spreman, zahvaljujuću Vladi RH bio je spreman i Vladin avion, rekao je Ćorušić. Dodao je kako su česti slučajevi u kojima je potrebna intervencija Vladina zrakoplova, pogotovo kad je srce u pitanju jer se ono mora transplantirati u roku od 6 do 8 sati od definirane smrti donora.

Po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu. Na milijun stanovnika imamo 38 darivatelja. U 2016. ukupno su presađena 354 organa, među njima 191 bubreg, 35 srca i 7 gušterača.