Svjetske burze snažno porasle na početku 2018.

Na svjetskim su burzama u prvom tjednu nove godine cijene dionica nastavile lanjski uzlazni trend jer su ulagači optimistični u vezi zarada kompanija i rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,3%, na 25.295 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,6%, na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 3,4%, na 7.136 bodova.

Nakon snažnog rasta u 2017., cijene su dionica nastavile jačati i u novoj godini, i to snažnim tempom, pa su svakoga dana najvažniji indeksi dosezali nove rekordne arzine.

Prošlotjedni dobici na Wall Streetu su najveći u više od godinu dana, što se zahvaljuje nizu podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

Tržište je u prva četiri dana 2018. skočilo više od 2%, što je prilično dobro. Osim dobrih procjena za svjetsko gospodarstvo, pozitivno na tržište utječu očekivanja od porezne reforme, rekao je Mike Baele, direktor u U.S Bank Private Client Wealth Management.

Idućega tjedna počinje i sezona objava izvješća američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju, što bi također moglo podržati tržište.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5%, na rekordna 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1%, na 13.319 bodova, a snažno je porastao i pariški CAC te dosegnuo 5.470 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,2%, na 23.714 bodova, najvišu razinu u 26 godina.