Mesić u Nedjeljom u dva: Mladima se nude falsifikati povijesti

Gost emisije Nedjeljom u dva je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Na početku emisije rekao je kako svako vrijeme prihvaća onakvo kakvo je i nikad ne žali za onim što je bilo. I ovaj svoj dio života koristim na najbolji mogući način. Kad me pitaju koja mi je jedina želja - oženiti unuka čim diplomira, a sad su mu tek četiri godine, rekao je Mesić.

Na pitanje kakva mu je bila prošla godina, Mesić je rekao kako situacija u Hrvatskoj nije dobra jer zemlja nikad nije bila razjedinjenija. Stranke su razjedinjene, nema strategije razvoja Hrvatske, dodao je. No već u sljedećoj rečenici otišao je u 1941. godinu.

Danas se događa jedna pošast, a to je da se mijenja povijest, da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Imate i mlade ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi. Krivac za to je obrazovanje, ako mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje, on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati povijesti, ustašizacija koja Hrvatskoj ne da da diše, rekao je. 

Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, Mesić odgovara da je za to kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a. Kad sam vidio da ona šteti Hrvatskoj, ja sam je napustio, istaknuo je. Svoje ustašovanje, kako je rekao, pripisao je politici HDZ-a. HDZ je smatrao da moramo angažirati sve da spriječimo uspjeh agresije, rekao je Mesić.

U emisiju je došao s osobnom pratnjom koju je dobio zbog prijetnji. Upitan o svjedočenju na Haškom sudu, Mesić je rekao kako bi bilo dobro da se na televiziji prikaže ono što je govorio. Kao svaki svjedok, govorio sam istinu. Sada me napadaju oni koji su pokušavali sakriti istinu i htjeli reći ono što bi pomoglo Hrvatskoj samo u jednom trenutku. Hrvatska se mogla obraniti samo istinom, izjavio je Mesić.

Tražite pa ćete dobiti, odgovor je na pitanje je li hrvatsko vodstvo optužio za sudjelovanje u ratu BiH. Hrvatska, da bi poslala vojsku izvan Hrvatske, morala je imati odobrenje Sabora, a ona ga nije imala, rekao je. Stanković je pitao kako je bilo moguće poslati cijelu brigadu na teritorij BiH, a Mesić je rekao kako to treba pitati nekog drugog.

Sve dokumente koje je Haški tribunal tražio hrvatske institucije su morale predati i svi su se morali odazvati pozivu za svjedočenje. Dali smo i dokumente u korist obrane Tihomira Blaškića, naglasio je Mesić.

Očekivano, opovrgnuo je suradnju s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti. Kaže, surađivao je samo kako bi dobio putovnicu. 

U svojem izlaganju Mesić nije štedio Crkvu, ni predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Rekao je kako u Crkvi danas imamo "čiste fašistoide" te govorio o slovu U i križarima.

Predsjedničino povremeno seljenje ureda u manje hrvatske gradove, u namjeri da bolje upozna probleme stanovnika i pridonese bržem razvoju, Mesić je usporedio s Titovom štafetom.