Pejčinović Burić za HTV: Poruka Bruxellesa - riješite to dijalogom

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u Dnevniku HTV-a komentirala je jučerašnji sastanak Boruta Pahora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, koji je za granični spor ustvrdio kako to nije samo bilateralno pitanje nego problem koji utječe na cijelu Uniju. U vezi s tim Juncker je predložio posredovanje Europske komisije između dviju strana.

Ministrica Pejčinović Burić kazala je da Juncker jučer nije rekao ništa novo, isto je poručio i ljetos. "Riješite to pitanje u europskom duhu - dijalogom", to je poruka Bruxellesa i Zagrebu i Ljubljani. "Otvoreno pitanje granice koju imamo sa Slovenijom od osamostaljenja obiju država, granice koja je utvrđena odlukama parlamenana i jedne i druge države - moramo rješavati dijalogom. Za to se i mi zauzimamo", kazala je. Dodala je da, ako se iscrpe sve mogućnosti dijaloga, eventualno može posredovati Bruxelles.

Naglasila je da na rješavanju ovog pitanja radi tiha diplomacija - u bilateralnom kontaktu sa Slovenijom i relevantnim međunarodnim partnerima. Najavila je "susrete u vrlo skoroj budućnosti" te naglasila kako je u svemu ovome najvažnija strpljivost jer je "rješenje blizu". Poručila je da će Hrvatska i dalje stajati iza svojih ribara i neće dopustiti da oni trpe ikakvu štetu. Hrvatska policija, dodala je, također ima evidenciju svih nedozvoljenih ulazaka i krivolova u hrvatskom teritorijalnom moru. Izrazila je nadu da će se Slovenija suzdržati kad je riječ o kaznama ribarima.

Europarlamentarci jedinstveni - riječ je o bilateralnom pitanju

Europarlamentarac Ivan Jakovčić upozorava kako je sad potpuno jasno da je Europska komisija mnogo bliža Sloveniji. Krivca za hrvatsku poziciju vidi u Banskim dvorima. "Pogreška je što ni Milanovićeva, ni Oreškovićeva, ni ova vlada nisu dovoljno učinile da partnerima objasne zašto smo izašli iz arbitražnog procesa", smatra Jakovčić.

Dubravka Šuica podsjeća da smo Sloveniji poundili pravni okvir za bilateralno rješenje, ali i da naše susjede čekaju izbori. Pomoć Europske komisije je dobrodošla, no, kaže, nije presudna. Misli kako će Hrvatska i Slovenija problem prije riješiti kao dvije suverene države, samo nije sigurna da će na slovenskoj strani premijer biti isti.

A da je na premijerovu mjestu Ruža Tomašić, popuštanja Sloveniji ne bi bilo. "Ja ne bih popustila, ja bih rekla da smo jednom popustili i to nas je dovelo tu. Europska unija, ako nas želi u Schengennu, neka izvoli natjerati Sloveniju da počne razgovarati, a ako nas ne želi - to će biti problem i za državljane drugih članica Unije", kazala je Tomašić.

Tonino Picula upozorava da na slovenske aktivnosti moramo odgovoriti hladnom glavom. "Ne reagirati nekakvim provokativnim kontraakcijama koje izlaze iz bilateralnog ili multilateralnog rješenja. To bi svakako pojačalo vjerodostojnost Hrvatske kao zemlje koja doista hoće rješenje sa susjednom Slovenijom", poručio je Picula.

Dubravka Šuica, koja je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a, uputila je pismo predsjedniku EP-a Tajaniju, predsjedniku EK Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Tusku, povodom otvorenog graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije u kojem kronološki navodi slijed događaja od 1991. godine do danas. Kao dugogodišnja saborska zastupnica i  zastupnica EP-a svjedoči da je Hrvatska uvijek poštovala međunarodno pravo i njegovu primjenu. Smatra da je jedini put ka rješenju stalni dijalog između dvije države članice na miran i konstruktivan način. Napominje da su Hrvatska i Slovenija ušle u EU s istom zajedničkom granicom i tako funkcionirale godinama. Također napominje da se slažu u preko 90% a imaju različita stajališta oko 10% granice, no i mnoge zemlje članice imaju slične probleme i rješavaju ih mirno i u dobroj vjeri. Stoga se nada kako će dvije prijateljske zemlje i zemlje saveznice prevladati razlike i doći do, za obje strane, prihvatljivog rješenja.

Iz Bruxellesa su za Temu dana ovaj problem dodatno komentirali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica i Tonino Picula.