Projekt 'BioProspecting Jadranskog mora' vrijedan 37 mil. kn

Istraživački projekt "BioProspecting Jadranskog mora, za koji su EU fondovi nepovratno dodijelili gotovo 37 milijuna kuna, predstavljen je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu. Projekt teži jačanju kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro), kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora.

Cilj je dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, rečeno je na svečanosti koja je okupila brojne suradnike, znanstvene menadžere i predstavnike visokih političkih tijela. Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutačno zaposlenih u IRB-u i suradničkim ustanovama - javnim sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Na projektu će biti zaposlene 22 osobe, od kojih 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Neki od njih postat će vodeći stručnjaci u tim područjima istraživanja, rekla je voditeljica projekta i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro Rozelindra Čož-Rakovac. Provedba projekta prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, kazala je.

Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo.