Predsjednica nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nenajavljeno je posjetila Ahmiće i Križančevo Selo u srednjoj Bosni kako bi odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama sukoba tijekom proteklog rata u BiH. Na spomen obilježja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila je bukete cvijeća i poklonila se žrtvama a potom produžila prema Novoj Biloj i Vitezu. 

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima. "Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi", kazala je Grabar-Kitarović novinarima u Vitezu.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić kazao je lokalnim  medijima da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku. Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava, kazao je Husić kako ga citira portal Klix.U Ahmićima je tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba u ratu u BiH počinjen jedan od najtežih zločina nad muslimanskim civilima u travnju 1993. Ubijeno je 116 ljudi. U Križančevu Selu kod Viteza uoči Božića 22. prosinca 1993. godine Armija BiH ubila je 74 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a.

Hrvatska se predsjednica nakon obilaska Nove Bile i posjeta tamošnjoj bolnici, gdje se gradi novo krilo uz financijsku potporu Hrvatske od 1,5 milijuna kuna, u Vitezu sastala s predstavnicima tijela vlasti u općinama središnje Bosne a nakon toga novinarima je kazala kako je zadovoljna jer vidi napredak u tom dijelu BiH. Istaknula je kako je njena temeljna poruka Hrvatima u tom ali i svim drugim krajevima BiH da je Hrvatska uz njih i to ne samo u smislu očuvanja njihovih političkih prava odnosno konstitutivnosti kao naroda nego i ravnopravnosti s drugim narodima.

Ocijenila je da je gospodarsko i socijalno stanje jamac opstojnosti Hrvata u BiH, ali da su važne reforme koje bi omogućile pravnu sigurnost hrvatskom narodu da bi se očuvala njegova konstitutivnost i ravnopravnost, a istodobno osigurao napredak BiH na putu ka članstvu u EU-u. Potvrdila je kako je i na radnoj večeri s bosanskohercegovačkim dužnosnicima u srijedu u Sarajevu nastavila dijalog o otvorenim međudržavnim pitanjima. Dodala je kako je iznimno važno održati kontinuitet razgovora kako na političkoj tako i na tehničkoj razini. "Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija nego da iskreno i otvoreno razgovaramo", istaknula je hrvatska predsjednica. Ponovila je kako projekt Pelješkog mosta nije upitan. "On će se graditi i nije uperen protiv interesa BiH", kazala je.

Hrvatska je predsjednica nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi se sastala s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i nekima od hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti u RS-u i pri tom istaknula kako mogu računati na istu poporu kao i pripadnici hrvatskog naroda u drugim dijelovima BiH koja je njihova domovina. "U mom političkom programu važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost Hrvata u čitavoj BiH, kao i u Republici Srpskoj, a i ovaj posjet je simboličan dokaz te borbe", kazala je Grabar Kitarović kojoj je domaćin u Derventi bio dopredsjednik RS Josip Jerković. Nakon boravka u Derventi predsjednica je otputovala za Zagreb.

Službeni posjet hrvatske predsjednice BiH privukao je veliku pozornost medija. "Dnevni avaz" uz naslov "Hrvati neće biti nacionalna manjina u BiH" kao najvažniju izdvaja poruku predsjednice o poziciji hrvatskog naroda u toj zemlji. Opširno izvješćujući o razgovorima koje je vodila s BiH dužnosnicima, "Avaz" ističe kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH. "Oslobođenje" je pak o posjetu izvjestilo uz konstataciju kako je "dijalog najbolji put za napredak". "Hrvatska grli BiH", naslov je kojim su na prvoj stranici o posjetu predsjednice izvjestile banjolučke "Nezavisne novine". Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je lokalnim medijima kako je osobno pobornik komunikacije i rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom kroz dijalog te kako je tijekom razgovora s predsjednicom Grabar-Kitarović inzistirao na tome da se počnu poduzimati konkretni koraci u tom pravcu.