Senat 'pojačao' zakon o nadzoru interneta bez naloga

Američki Senat izglasao je zakon kojim je na šest godina produžen program nadzora interneta bez nlaloga Državne agencije za sigurnost (NSA). Očekuje se da će zakon koji je prošlog tjedna prošao glasovanje i u zastupničkom domu danas potpisati predsjednik SAD-a Donald Trump.

Program nadzora interneta autoriziran je Odjeljkom 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi koji NSA-i dopušta pregled velike količine digitalne komunikacije inozemnih državljana izvan SAD-a putem Facebooka, Verizon Communicationsa ili Googleovog Alphabeta. Program prikuplja i nepoznatu količinu podataka koji pripadaju Amerikanicima. 

Nova mjera produžuje NSA-ov špijunski program za šest godina, s minimalnim promjenama, a neke aktivističke skupine za zaštitu privatnosti tvrde da su tim zakonom agenciji proširene ovlasti. Zakon je rezultat dugogodišnje rasprave Kongresa oko stvarnih razmjera američkog obavještajnog prikupljanja podataka, pokrenute 2013. kad je bivši suradnik NSA-a Edward Snowden otkrio klasificirane informacije.