Debeljak: Brodosplit je profitabilan - napravili smo čuda

Je li država bacila novac kada je riječ o restrukturiranju Brodosplita kao što tvrdi saborski zastupnik Mosta Miro Bulj? Bulj tvrdi sve što je potrošeno od subvencijske potpore u visini od 1,5 milijardi kn potrošeno je nenamjenski i nije u skladu s programom restrukturiranja. Pojašnjenje ovih navoda u Studiju 4 dao je predsjednik uprave Brodosplita odnosno DIV-a Tomislav Debeljak.

"Gluposti sve skupa šta gospodin Bulj priča. Kad smo mi došli, Brodosplit u restrukturiranju je imao dva loše ugovorena broda. Nakon toga je već 10-tak brodova napravljeno i isporučeno. Trenutno radimo i najveći jedrenjak na svijetu, imamo polarni kruzer koji je upravo na navozu, imamo razne ostale putničke brodove, jahtu smo napravili, ophodni brod - prvi put nakon 20 godina se radi vojni program. Stvarno smo napravili čuda. Ja sam jako samokritična osoba ali stvarno mogu biti ponosan", istaknuo je.

Dematirao je navode da je Brodosplit lani imao 300 milijuna kuna gubitaka. "Brodosplit je jedino brodogradilište koje ima čisto revizorsko izvješće i prošlogodišnja dobit je bila 60 milijuna kuna. To je možda i povijesni trenutak jer Brodosplit nikada nije bio profitabilan - to je prva godina profitabilnosti Brodosplita.

"Plaće nikada nisu kasnile. Bio je trenutak u 2013. da je zbog sistemske greške porezne uprave kasnila plaća jedan dan. Trenutno imamo naručeno 17 brodova", istaknuo je.

"Ne znam o kakvim se spinovima radi, ali naš rezultat nitko ne može ukrasti", naglasio je.

Na pitanje treba li spašavati Uljanik rekao je da uvijek vrijedi jedno pravilo - treba spašavati nešto što će sutra taj dug moći vratiti. "Uljanik se mora restrukturirati - to znači ono što je napravio Brodosplit, da smo postali pozitivni, da imamo kvalitetne poslove. Treba naći nekoga tko će to znati napraviti.
Za 3. maj vrijedi ista filozofija", rekao je.