Istra krenula s postupkom zaštite domaćeg češnjaka i luka

Hrvatska već godinama uvozi čak 90 posto češnjaka, na što se godišnje potroši gotovo 18 milijuna kuna. Trgovine su preplavljene jeftinijim, uglavnom kineskim češnjakom, a onaj domaći rijetko se može naći na policama. Zato je Istra koja se u turizmu promovira kao regija zdrave hrane - započela s postupkom zaštite domaćeg češnjaka i luka.

Zvjezdana Križmanić dala je otkaz u tvrtki gdje je godinama radila te mizernu i nesigurnu plaću zamijenila motikom. Jednako teškom i nesigurnom, no svojom, kaže. Među ostalim, na više od 8 tisuća četvornih metara uzgaja i domaći češnjak. Gotovo je 100 posto riječ o ručnom radu, ona i suprug u polju su po cijeli dan. Proizvodnju svake godine šire. Sve što posade - prodaju do kolovoza ili rujna.

Sve veća pomama i za domaćim povrtlarskim kulturama ponukala je čelnike najturističkije hrvatske regije da pokrenu i njihovu zaštitu. Stručnjaci porečkoga poljoprivrednog Instituta vodit će postupak, poljoprivrednicima u svemu pomoći i najprije odrediti smjernice za formiranje kvalitetnog proizvoda - rokove sjetve, sadnje, gnojidbe i zaštite te druge tehnološke situacije kako bi se dobio vrhunski proizvod.