Makovac: Dok se granica u Savudrijskoj vali točno ne definira, ribari će raditi do crte

U Savudriju su jutros stigle kazne koje je slovenska policija najavila da će poslati. Slovenska policija objavila je u subotu da je hrvatskim je ribarima iz Savudrije i Umaga poslano prvih 14 uplatnica za podmirenje kazni. 

Ribar Diego Makovac i njegova supruga Franka, zaposlena na njegovu brodu, dobili su 14 prekršajnih kazni od po 500 eura. Takvu kaznu dobio je i ribar Ecio Kocijančić. Iako su kazne očekivali, ribari su ogorčeni.

Na najavu slovenske policije o kaznama hrvatskim ribarima reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. U oštroj diplomatskoj noti navode kako će biti prisiljeni reagirati na jednak način. I hrvatska policija vodi evidenciju, pa tako imaju evidentiranih 8 učestalih prekršitelja koji državnu granicu prelaze na mjestu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja.

O tome je rano prijepodne u Studiju 4 govorio ribar Diego Makovac. Rekao je tada da mu još nijedna kazna nije stigla te da je on 13-14 puta evidentiran kao prekršitelj. Ako mu kazna stigne na kućnu adresu, obavijestit će MUP o tome i njemu ga proslijediti. Očekuje da će država to riješiti. Ne očekuje od Vlade da plati, nego da riješi problem. To je njihov stav, tako je Vlada obećala, rekao je. 

Slovenija poslala prve kazne savudrijskim ribarima, Hrvatska oštro odgovorila

Još se ne zna koliko će kazni ribari dobiti, tj. hoće li se svako isplovljavanje izvan granične crte računati kao zaseban prekršaj ili će se svi prekršaji računati kao jedan za jednog prekršitelja. Kazne su enormno visoke - pojedinčno od 420 do 33.000 eura, a za pravne osobe od 1200 do 41.000 €. Ako i dobiju kazne, Makovac kaže da će nastaviti raditi kao prije dok se situacija ne riješi, dok se granica točno ne definira. Dok država priznaje tu granicu, mi ćemo raditi do crte. Kada se jednog dana utvrdi granica, vidjet ćemo kakav će biti tijek događaja, dodao je. 

Makovac kaže i kako ima manje ribe, ulov je manji, a pojavili su se i dupini koji prave štetu. Predizborno vrijeme radi drugu štetu, a mi smo žrtveno janje, ističe. Smatra da se situacija neće riješiti do lipnja, odnosno do parlamentarnih izbora u Sloveniji.