Snijeg otežava promet, neka mjesta ostala bez struje

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometuje se otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto.

U prekidu je nekoliko trajektnih, katamaranskih i brodskih linija na splitskom, riječkom i dubrovačkom okružju. 

Za sav promet zatvorene su ceste zbog snijega ili stabala na kolniku:
- DC32, DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno;
- ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje (obilazak je DC32 Delnice-Crni Lug), ŽC5062 Lič-Lukovo;
- lokalna cesta Mlinari-Vrbovsko (LC58033),
- ŽC 5162 Smiljan-Rosulje-Novoselo (zbog vode na kolniku)
- LC58031 Zalesina-Stari Laz (obilazak Kupjak-Ravna Gora-Stari Laz(ŽC5034/1/ i ŽC5069)

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) zabranjen je promet za pojedine skupine vozila:
- između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene smiju prometovati samo osobna vozila,
- između Bakra i Novog Vinodolskog zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila),
- između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila)., objavio je HAK oko 23.15.U Gorskom kotaru snijega je palo i više od metra. Zbog toga je bilo problema s dalekovodima i opskrbom električnom energijom - u Kupskoj dolini, Čabru, Brod Moravicama i Vrbovskom. Većina tih problema je sanirana, a u Vrbovskom i Brod Moravicama će se to učiniti u nedjelju.

Ceste su uglavnom prohodne i sve ralice su na terenu. Smirivanje vremena očekuje se tijekom noći, oko 4 ili 5 sati, kada se pretpostavlja da će snijeg prestati padati. Na gospićkom području je palo 20-30 cm snijega, a na Plitvičkim jezerima i više od pola metra. Na rakovičkom području bilo je i problema s opskrbom električne energije. Djelatnici HEP-a riješili su problem većem dijelu stanovništva, a nekima će sutra. 

Zabilježeno je 10-ak prometnih nesreća u kojima je 10-ak osoba lakše ozlijeđeno. Na većini cesta ograničenje brzine bilo je oko 40 km/h.

Na ličkom području državne ceste održavalo je više od 100 strojeva, a na dionici autoceste 33 ralice.Snijega ima i na Sljemenu, a Sljemenska cesta otvorena je za sav promet. Sve one koji se vesele aktivnostima na snijegu zanimat će prognoza prema kojoj će se snijeg zadržati na tlu, a temperatura na Sljemenu bit će nešto ispod 0°C. Meteorologinja Dunja Plačko Vršnak kazala je da će se vrijeme noćas i sutra postupno smiriti, a oborine u većem dijelu države prestati. U središnjoj Hrvatskoj i na istoku sutra će biti sunčano i bez oborina. Slabog snijega može biti tek u gorskim krajevima, ali će od sredine dana oborine i ondje prestati. Na Jadranu će biti djelomice sunčano, uz slabu do umjerenu, a ujutro podno Velebita - jaku buru, izjavila je među ostalim Plačko Vršnak.