Od rujna hrvatski kupci na internetu neće biti diskriminirani

Europski parlament potvrdio je rezultate pregovora o Direktivi o geoblokiranju i drugim vrstama diskriminacije utemeljenim na nacionalnosti, mjestu prebivališta ili boravišta na internetskom tržištu. Na Direktivi je u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Ovo je kraj dvogodišnjeg procesa i odlična vijest za Hrvatsku. Već od  jeseni hrvatski će kupci moći kupovati sa svih internetskih stranica u Europskoj uniji. Naime, do sada su hrvatski potrošači kao građani iz manje i novije države članice nerijetko diskriminirani tijekom kupnje putem interneta. Najčešće se događa da nam web trgovina odbija nešto prodati. Istraživanje Europske komisije je pokazalo kako čak 63% internetskih trgovaca ne prodaje izvan svoje države članice, objašnjava Borzan.

Ukidanje barijera odnosi se samo na fizičke proizvode, a servisi za čitanje e-knjiga ili streaming glazbe možda će biti uključeni u zakon u iduće dvije godine.

Borzan je tražila i zabranu automatskog preusmjeravanja kupaca na nacionalne stranice.  U pojedinim slučajevima kupce se automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama. Usto, katkad nam se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a. Zabrana je prihvaćena.

Više od 30% hrvatskih građana redovito kupuje preko interneta i taj broj se stalno povećava.

Prekogranična kupnja putem interneta u EU čini tek 14% ukupne internetske kupnje. Ukidanjem ove barijere očekuje se njezin rast. Online tržište ima velik potencijal koji bi koristio i hrvatskim trgovcima i potrošačima. Procjena je da bi povećanje online trgovine sa sadašnjih 5% na 15% značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto, navodi Borzan.