Dalić i Saarnio: LNG terminal na Krku od strateške važnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i posebna izaslanica i koordinatorica za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta Sue Saarnio ocijenile su da je projekt LNG terminala na otoku Krku od strateške važnosti.

Dalić i Saarnio na sastanku su razgovarale o međunarodnom položaju Republike Hrvatske u kontekstu hrvatske i europske energetske sigurnosti, pri čemu je poseban naglasak stavljen na projekt LNG terminala na otoku Krku, a obje strane su se složile kako je riječ o strateškom projektu Republike Hrvatske, kao i cijele Europe.

Dalić je pritom potvrdila odlučnost da se nastavi s izgradnjom terminala koji će značajno doprinijeti diversifikaciji dobavnih pravaca i povećanju sigurnosti opskrbe Europe plinom, ali i omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području. U vezi s tim najavila je i skoro donošenje posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane za LNG terminal.

Sugovornice su se usuglasile da će Hrvatska kroz taj projekt osigurati posebno mjesto na energetskoj karti Europe, čime bi postala energetsko čvorište Europske unije, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.