Ramljak: Podnio sam neopozivu ostavku kako ne bih postao zapreka postizanju nagodbe

Zbog stalnih napada i pritisaka izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je ostavku, potvrđeno je iz Agrokora. 

Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovorati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao zapreka postizanju nagodbe, priopćio je Ramljak.

Dodajmo i da je Večernji list u posjedu pisma koje je Ante Ramljak uputio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. U pismu među ostalim stoji da je zbog dugog razdoblja tišine, odnosno činjenice da se predsjednik Vlade nije izjasnio u vezi s izvještajem o angažiranju savjetnika koje je Ramljak podnio početkom veljače, jasno da on više nema povjerenje predsjednika Vlade.

Od ranog jutra u zgradi Vlade na Markovu trgu i u sjedištu Agrokoru na Žitnjaku održavaju se sastanci o budućnosti te tvrtke.

Pozicija Ante Ramljaka, kao Vladina povjerenika, neodrživa je, poručila je za Globus predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Smatra da su honorari savjetnika pretjerani, duboko nemoralni i da je u konačnici riječ o sukobu interesa. Osvrnula se na informacije prema kojima je Ramljak, nakon imenovanja za Vladina povjerenika, bio još 20 dana zaposlen u tvrtki Texo Management, koja je poslije sklopila milijunski ugovor s Alix Partnersom, dakle posredno s Agrokorom. Nijedan pojedinac nije vrijedan kompromitirati sve dobro što je napravljeno u proteklih 10 mjeseci, poručila je predsjednica.

U vezi s ostavkom izjavu je dala i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković.

Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize tj. zastoje u pregovorima i u onome što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje kraju nagodbe. Reakcija vjerovnika ovisit će o odluci Vlade jer ipak se radi o našim tražbinama pa će se nešto, valjda, i nas pitati. U svakom slučaju, proces je u vrlo osjetljivoj fazi, rekla je Vidaković.

Ramljak je na prošlotjednom saborskom Odboru za gospodarstvo rekao da je spreman snositi posljedice ako se pokaže da je kompromitirao cijeli ovaj proces.

Najspornija je bila činjenica da je buknula 'afera savjetnici', a nakon toga se otkrilo i da ga je tvrtka Texo Management, u kojoj je radio prije nego što je postao izvanredni povjerenik, odjavila tek 30. travnja 2017., odnosno da je on kao izvanredni povjerenik potpisao s njom ugovor prema kojem će ta tvrtka prihodovati oko milijun kuna mjesečno, a još je formalno bio u njoj zaposlen.