Problemom iseljavanja mladih bavit će se i Forum ICT-društvo

Svoj doprinos u rješavanju gorućeg pitanja u zemlji dat će i Forum ICT-društvo na prvom okupljanju 23. ožujka u Osijeku. Tema će biti - utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na naše društvo i razvojne prilike koje se time otvaraju.

"Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava te poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora. Želimo pokrenuti stručnu raspravu o mogućnostima koje nudi ICT za zaustavljanje iseljavanja mladih iz Slavonije i Hrvatske", izjavio je Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, koji je, uz Osijek Software City, nositelj projekta.

Forum ICT-društvo spaja ICT stručnjake sa širokom poslovnom, društvenom i političkom zajednicom, kako bi zajedno potaknuli lokalni razvoj. Domaći startupovi, tvrtke i udruge, međunarodne kompanije, akademska zajednica, lokalne vlasti i ministarstva - raspravljat će i predlagati rješenja za jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj.

Projekt je usmjeren na zaustavljanje iseljavanja mlade populacije te regionalno povezivanje Slavonije i Baranje, Dalmacije, Istre, odnosno hrvatskih regija s uspješnim centrima izvrsnosti u području ICT industrije, i Zagrebom kao središtem.

"Kroz Osijek Software City i živu ICT scenu, Osijek se već pozicionirao kao jedan od ključnih centara za razvoj ICT-ja u Hrvatskoj. Na Forumu želimo podijeliti naša iskustva sa stručnom javnošću, potaknuti slične inicijative u drugim dijelovima zemlje te, posebno, pokrenuti raspravu o potrebnim poboljšanjima kako bi zaustavili iseljavanje mladih ljudi ponudivši im bolje uvjete za rad i razvoj, kaže Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo te suorganizator Foruma u ime Osijek Software Cityja.

Forum ICT-društvo pismima potpore i sudjelovanjem u organizacijskom odboru poduprli su svi ključni akteri: Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, uprave, znanosti i obrazovanja, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Ekonomski fakultet Osijek, HGK te Hrvatski sabor.

Forum je podijeljen u četiri panela: 1) Digitalna ekonomija, digitalni marketing i decentralizacija; 2) Inovacija kao motor razvoja organizacija i lokalnog društva; 3) Lokalni pristupa regionalnom i međunarodnom poslovanju; 4) Povlačenje sredstava iz fondova EU-a za ICT sektor.

Više o ciljevima Foruma, programu, panelistima, mogućnostima sudjelovanja može se doznati na web stranicama Foruma http://www.fitd.com.hr