Završio 68. Berlinale

Dodjelom nagrada završio je službeni dio programa 68. berlinskog filmskog festivala Berlinale. Prikazano je 400-tinjak filmova, a za glavne nagrade žiri je birao među njih 19.

Zlatnim medvjedom za najbolji film nagrađen je "Ne dodiruj me" rumunjske redateljice Adine Pintilie. Kako voljeti drugoga, a ne izgubiti sebe - jedno je od pitanja koje postavlja taj eksperimentalni film u velikoj međunarodnoj koprodukciji, kojemu je pripala i nagrada za najbolji debitantski film.

S obzirom na to da su kritičari favorizirali niz drugih filmova, odluka glavnog žirija prilično je iznenađenje, no opravdali su se riječima da nisu birali prema aktualnim sineastičkim kriterijima, već prema tome kamo film ide. 

Najboljim je glumcem proglašen Francuz Antony Bajon za glavnu ulogu u francuskom filmu "Molitva", a za najbolju žensku ulogu nagrađena je Ana Brun za paragvajsko-urugvajsku koprodukciju filma "Nasljednice".

Srebrnim medvjedom za najbolju režiju nagrađen je Wes Anderson za animirani film "Otok pasa". Tom zabavnom posvetom japanskoj kulturi, tradiciji i ikonografiji festival je i otvoren, a nagradu je preuzeo legendarni Bill Murray, koji je posudio glas jednom od animiranih likova.

Kritika ovogodišnji Berlinale ocjenjuje ispodprosječnim i najmanje glamuroznim. Već uoči festivala gotovo stotinu uglednih njemačkih redatelja otvorenim je pismom prozvalo vodstvo na čelu s dugogodišnjim direktorom Dieterom Kosslickom da je festival programski zapušten i da hitno treba promijeniti smjer.