Predsjednica primila predstavnike Udruge "Blokirani"

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Udruge "Blokirani", s kojima se već nekoliko puta sastala, a prošle godine 19. lipnja zajednički su organizirali okrugli stol "Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran".

Predstavnici Udruge upoznali su predsjednicu s dramatičnim stanjem u kojem se nalaze njihovi članovi, ali i oko 320 000 građana s dugom većim od 40 milijardi kuna. Kao ključ problema istaknuli su trenutačni zakonski okvir koji je, prema njihovu mišljenju, omogućio spregu financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja. Smatraju kako je cjelokupan sustav postavljen tako da mu nije cilj naplata potraživanja, nego  financijsko iscrpljivanje dužnika.

Posebno su naglasili da se svaki dan u Hrvatskoj pokreće 2.000 novih ovrha, od čega najveću financijsku korist imaju javni bilježnici, odvjetnici i Fina. Temeljni problem je, prema njihovu mišljenju, u tome što su iz cjelokupnog procesa izbačeni hrvatski sudovi. Zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom i načinom pripreme novog ovršnog zakona, predstavnici Udruge izašli su iz radne skupine za izradu nacrta prijedloga ovršnog zakona. S tim u vezi upoznali su predsjednicu sa svojim prijedlogom rješenja, pri čemu ističu da novi ovršni zakon mora biti dio šireg zakonskog okvira koji će omogućiti rješavanje problema.
 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je svoju zabrinutost zbog činjenice da se problem toliko dugo ne rješava te zbog svih posljedica koje iz toga proizlaze. "Zbog svega toga, država mora očitovati volju i odlučnost za što brže i kvalitetnije nalaženje rješenja tog problema. Predsjednica je izrazila očekivanje da će Vlada Republike Hrvatske u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju građanima koji se nalaze u blokadi ili pod ovrhom. S prijedlozima mjera koji su joj predstavljeni upoznala je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te će i dalje pozorno pratiti situaciju i dinamiku postupanja", stoji u priopćenju.U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o blokiranim građanima i onima koji su pod ovrhom govorili su povjerenik za osobni stečaj Stjepan Rakarec i financijski stručnjak Davor Banović.

Troškovi i kamata rastu brže nego što bi ovršenik mogao zarađivati da bi to sve mogao vratiti. To je konstantno povećanje duga koji dovodi do toga da je taj dug nemoguće vratiti, kazao je Banović. Tek smo 1. siječnja 2016. godine dobili zakon o osobnom stečaju, pa ti ljudi da su se i željeli na bilo koji način osloboditi dužničkog ropstva - nisu mogli. Jedini način da se takva tendencija zaustavi je da se donese neki propis kojim bi se dovelo do okončanja tog statusa dužničkog ropstva, dodaje.   

Rakarec je među ostalim napomenuo da se radi o ljudima koji nisu u mogućnosti vratiti dug.