Plenković : Istanbulska konvencija za dva tjedna na Vladi

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković čestitato je svim ženama Međunarodni dan žena. Nadam se da ćemo i s našim politikama doprinijeti što kvalitetnijem i ravnopravnijem položaju žena u hrvatskom društvu. Podsjećam da je u ovoj Vladi najviše naših kolegica otkad je ove države, u zadnjih 28 godina. To je dobar i kvalitetan primjer, a slično trebamo učiniti i u drugim javnim institucijama.

Budući da je ta tema aktualna posljednjih dana u Hrvatskom saboru želim reći da, u dogovoru s ministricom Nadom Murganić, pri kraju je procedura za upućivanje na Vladu Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija, kazao je Plenković. 

Vjerujem da će se o Konvenciji odlučivati na sjednici za dva tjedna kako bi je mogli uputiti u Sabor na ratifikaciju.

Javna rasprava je provedena, sve dileme koje postoje vjerujem da mogu biti premoštene. Moramo se koncentrirati na bit te konvencije, a to je zaštita od nasilja. Brojni akteri, političke stranke, na različite načine pokušavaju skupljati bodove,
rekao je Plenković. Podsjetio je kako je SDP imao dvije godine za potpisati Istanbulsku konvenciju, a sada je glavni zagovornik i svojevrsni kritičar.

S druge strane, svi koji su zagovarali tu konvenciju u vrijeme kad je SDP nije potpisao trebaju pogledati u supstancu -  koje su je sve države ratificirale. Mislim da ćemo u racionalnoj raspravi pronaći najbolje rješenje i mehanizmima koji stoje u toj konvenciji, podići na razinu zaštite prava žena i zaštite od nasilja u obitelji, dodao je premijer, a potom se osvrnuo na nekoliko aktualnosti protekloga tjedna.


 
Osvrćući se na izvješće Europske komisije u kojemu među ostalim stoji da je Hrvatska jedna od tri države članice koje i dalje imaju prekomjerene makroekonomske neravnoteže, iako se te neravnoteže smanjuju, premijer je rekao da je to korisno za Hrvatsku. Što se tiče sadržaja, s obzirom na recentne razgovore koje smo imali i s kolegijem EK-a i s nadležnim povjerenicima - ovo je očekivano, rekao je Plenković. 

Kaže se u izvješću EK-a da postoji taj magični trokut (investicije, strukturne reforme i odgovorna fiskalna politika). Svima nam je jasno da moramo poraditi više na privlačenju ulaganja, bilo domaća ili strana, rekao je. 

Premijer Plenković najavio je da će se u idućih nekoliko tjedana pripremiti mjere za pomoć preko 300.000 blokiranih građana.

Vlada je odbila SDP-ov prijedlog dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim se predlaže da se ovlasti Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa odnose i na izvanredne povjerenike u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Smatra da takav mogući sukob interesa treba spriječiti pa će Ministarstvo pravosuđa, najavio je ministar uprave Lovro Kuščević, u tom smislu napraviti izmjene Stečajnoga zakona.

Prijedlogom zakona o muzejima muzeje se obvezuje da do konca 2020. provedu inventarizaciju, a po prvi put u zakon se uvodi središnje matično tijelo - Muzejski dokumentacijski centar (MDC), kojem je osnivač država i koji ima ulogu organizatora i koordinatora rada muzeja.