Zekanović za referendum - Bačić mu poručio da 'stiša emocije'

Premijer Andrej Plenković izjavio je na današnjoj sjednici Vlade kako vjeruje da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Predstavnik Hrasta Hrvoje Zekanović u izjavi novinarima u Saboru rekao je kako od danas počinju okupljati sve pojedinace i političke opcije u svrhu referenduma na ovu temu. Pozivamo sve pojedince, udruge i druge da nam pomognu u prikupljanju potpisa kako bismo spriječili ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije. Vjerujem da će biti puno pojedinaca iz Sabora, rekao je Zekanović. Bitno nam je da narod kaže što misli o ovom dokumentu, naglasio je Zekanović. Na pitanje ima li smisla trošiti novac na referendum, Zekanović je rekao da demokracija nema cijene, volja naroda nema cijene. U uspjeh referenduma ne sumnja jer, kaže, narod zna kada je za njega nešto bitno.

Bačić: Smiriti emocije i pričekati da dokument dođe u Sabor

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da će "HDZ kao ozbiljna stranka na stranačkim tijelima i Klubu zastupnika raspravljati o prijedlogu koji će Vlada u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije uputiti kroz petnaestak dana i o tome se očitovati". S obzirom na to da su se zbog premijerove najave u HDZ-u, ali i u vladajućoj koalicije pojavila određena nezadovoljstva, Bačić je poručio: "Razgovarat ćemo o tome u stranci". Na pitanje je li mu poznato o kakvim je "ogradama" Vlade u vezi s Istanbulskom konvencijom govorila ministrica Murganić, Bačić je tek ponovio da će "pričekati dokument". Zekanoviću je poručio da "malo stiša emocije i pričeka da dokument dođe u Sabor". Ne zabrinjava ga mogućnost da Zekanović zbog Istanbulske konvencije uskrati potporu Martini Dalić na glasanju o opozivu jer, kaže, imaju dovoljno glasova i zajedništva za potporu Dalić.