Agrokor: Napredak oko usuglašavanja ključnih odredbi nagodbe

Agrokor je objavio da je na sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća i promatrača te nove izvanredne uprave, koji je protekla tri dana održan u Zadru, postignut "znatan napredak u usuglašavanju ključnih odredbi plana nagodbe".

Kako se ističe, tijekom sastanka se raspravljalo o nizu tema, uključujući nedavno objavljene ažurirane planove održivosti, ključne pravne korake u nastavku postupka, vremenski okvir formiranja stalnog vjerovničkog vijeća, pojedinosti strukture nagodbe te, najvažnije, način tretiranja nepodmirenog graničnog duga. U dogovoru s Privremenim vjerovničkim vijećem (PVV), kompanija će relevantne informacije koje su podijeljene s članovima PVV-a učiniti javno dostupnima 14. ožujka 2018. godine, najavljuje se u priopćenju.Također se ističe i da su predstavnici vjerovnika "vodili vrlo konstruktivan direktan međusobni dijalog te se o glavnim razmišljanjima i problemima vezanima uz plan nagodbe otvoreno raspravljalo".

"Razgovor o nepodmirenom graničnom dugu, koji su predstavnici dobavljača identificirali kao jednu od kritičnih točaka, rezultirao je prijedlogom mogućeg rješenja koje je načelno prihvatljivo i financijskim vjerovnicima i dobavljačima. Sve su se strane usuglasile da će prijedlog ubrzano razraditi kako bi se osigurala široka podrška vjerovnika za plan nagodbe", navode iz Agrokora. Ističu i kako je "na kraju sastanka utvrđen manji broj ključnih otvorenih pitanja" te je dogovoreno je da će se ista skupina ponovo sastati u tjednu koji počinje 19. ožujka.

U priopćenju se prenosi i izjava izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška koji je zadovoljan rezultatima sastanka. "Zaista sam zadovoljan rezultatima sastanaka, postigli smo značajan napredak i uvjeren sam da ćemo do previđenog roka u travnju ove godine uspjeti dogovoriti načelne uvjete koji određuju okvire plana nagodbe. Veselim se sljedećem sastanku s ovom skupinom, kada ću vas moći ponovo izvijestiti o novim postignutim rezultatima", kaže Peruško.

"Velik napredak je postignut, mislim da napredujemo u skladu s predviđanjima, čak i brže od toga, kako bismo riješili preostale prijepore  i uspješno završili proces", izjavio je Thomas Wagner iz fonda Knighthead Capital Management. Dodao je kako je Sberbank godinama bio velika potpora Agrokoru te smatra da su i dalje konstruktivni u procesu. Za predstavnike dobavljača je kazao kako su tvrdi pregovarači - "izvojevali su pobjedu i ostvarili svoje ciljeve".

"Granični dug je više-manje riješen. Ostaje dogovor oko tehničkih detalja što mislim da će biti riješeno idući tjedan", izjavila je članica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora Marica Vidaković. Smatra kako je još prerano govoriti o samoj nagodbi. "Mogu reći da sam relativno zadovoljna. Još se pregovara, brusit ćemo se još", dodala je. Na pitanje novinara u kojem bi postotku bio isplaćen 'stari' dug odgovorila je: "Vrlo visokom".