MUP reagirao na priopćenje udruge Are You Syrious

Ministarstvo unutarnjih poslova RH reagiralo je na priopćenje udruge Are You Syrious da je samo tri mjeseca nakon smrti šestogodišnje djevojčice Madine, njezina obitelj ponovno je izložena nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države.

Na temelju do sada prikupljenih informacija policijski službenici nisu postupali prema osobama koje se navode u priopćenju. Također, obavještavamo Vas kako su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo i Policijske postaje Vrbanja pretraživali teren na području Strošinaca koristeći raspoloživu tehniku u cilju pronalaska navedenih osoba, a o mjerama traganja su obaviještene i susjedne policijske postaje, ali te osobe nisu pronađene.
Vezano uz navode ponovnog protjerivanja obitelji, Ministarstvo unutarnjih poslova u nekoliko je navrata izvijestilo javnost da policija nikad nije postupala prema navedenoj obitelji i da hrvatska policija ni na koji način nije utjecala na nesretan događaj pogibije djevojčice Madine, stoji u priopćenju MUP-a. 


HRW pozvao UN da istraži kršenja prava migranata u Hrvatskoj

Organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) preporučila je Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda da pozove Hrvatsku da istraži navodno neetično postupanje nad djecom migrantima i tražiteljima azila, stoji u objavi organizacije.

HRW, neprofitna i nevladina organizacija osnovana 1978. koja se sastoji od oko 400 članova iz cijelog svijeta, pozvala je UN-ov Odbor i da od Hrvatske zatraži pristup azilu i provedne procedure za one koji su na njezinom teritoriju ili na granicama. Organizacija navodi kako je Hrvatska tijekom 2017. vraćala tražitelje azila i migrante koji su ušli u Hrvatsku iz Srbije ne procesirajući njihove zahtjeve za azilom.

Dodaje se kako je u srpnju Europski sud pravde presudio da je Hrvatska prekršila zakone EU-a dopustivši tražiteljima azila da prijeđu u Sloveniju i Austriju bez provjere njihovih zahtjeva. HRW navodi kako su tražitelji azila i djeca izbjeglice i dalje žrtve društvene izolacije te da imaju poteškoća u pristupu obrazovanju i učenju jezika.

Ta je organizacija u siječnju izvjestila kako je Hrvatska do kolovoza 2017. primila 1262 zahtjeva za azilom, od kojih je 76 tražitelja dobilo neki oblik zaštite, dok je do kraja rujna Hrvatska iz Grčke i Italije preuzela 78 azilanata.

Prema najnovijim službenim podacima, Hrvatska je do kraja prošle godine primila 60 ljudi iz Grčke, 21 osobu iz Italije i sedam sirijskih obitelji iz Turske koje broje 48 ljudi. Prema sustavu kvota, preuzela je obvezu primiti 1583 azilanata.