Peruško: Sporazum sa Sberbankom sljedeći tjedan

Širi krug dobavljača Agrokora, njih više od sto, sastao se jutros kako bi čuo detalje onoga što je dogovoreno prošli tjedan na sastanku između izvanredne uprave i privremenog vjerovničkog vijeća. Nakon sastanka njihova predstavnica Marica Vidaković izjavila je kako ostaje optimist.

Iako nije spominjala detalje, rekla je da očekuje napredak odnosno rješavanje pitanja graničnog duga koji muči dobavljače, ali i da će se sama nagodba postići u zakonski zacrtanim rokovima.

Možda najkonkretnija stvar mogla se nakon sastanka čuti od izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška, koji je rekao da se pregovori s ruskim Sberbankom kreću dobrim smjerom. Potpisivanje sporazuma sa Sberbankom može se očekivati sljedeći tjedan, rekao je. To je inače najveći vjerovnik Agrokora, s potraživanjima od otprilike milijardu eura.

Peruško je kazao novinarima da su na sastanku prošli sve točke koje su bile raspravljane u Zadru. Dobili su, kaže, povratne informacije od šire grupe dobavljača i doznali stvari koje ih još brinu. "I to će biti uzeto u obzir na sljedećoj etapi pregovora koja će biti sljedeći tjedan", kazao je, dodavši da ciljaju na to da imaju uvjete nagodbe gotove do 10. travnja.

Peruško je istaknuo da su, kada je riječ o nagodbi, financijskim investitorima i cjelokupnom procesu, dobavljači jako bitni.  "Unutar ovog procesa (izvanredne uprave) tokom godine dana dobavljači su bili jedini vjerovnici samog procesa koji su dobili isplate i bitno je svima unutar cijelog sustava da se o dobavljačima pobrine na pravi način, kako bi oni mogli i dalje funkcionirati unutar tog sustava.  S tim porukama ulazimo i u drugu etapu sljedeći tjedan i vjerujemo da ćemo onda moći, kako je i planirano, dovršiti sam okvir nagodbe", naglasio je Peruško.

Na pitanje koliko je zadovoljna nagodbom predstavnica Agrokorovih dobavljača Marica Vidaković  kazala je kako "unutar očekivanog, ali uvijek može bolje". Vidaković je izvijestila da je danas bio širi skup dobavljača koji su informirani o svim važnijim stvarima u procesu izvanredne uprave, a održana je i prezentacija o prošlotjednom sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća te nove izvanredne uprave u Zadru. Na pitanje o situaciji oko otpisa duga te je li pronađen kompromis Vidaković je kazala da je "još malo prerano za to".
Martina Dalić vjeruje u dogovor i nagodbu

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je kako vjeruje da će Agrokorovi vjerovnici i drugi sudionici procesa izvanredne uprave postići dogovor i sklopiti nagodbu.

"Vjerujem i očekujem da će svi sudionici u procesu, polazeći od objektivnih okolnosti koje pokazuju da su ukupni dugovi Agrokora po svemu sudeći značajno veći od njegove imovine i uzimajući u obzir svoj položaj u cijelome procesu, uspjeti doći do racionalnog dogovora i time osigurati i samu nagodbu", rekla je Dalić.Upitana ide li sve po planu i kakva su joj očekivanja od daljnjeg tijeka izvanredne uprave, potpredsjednica Dalić odgovorila je da je postupak sada u fazi komunikacije sa svim vjerovnicima kako bi se u rokovima koji su propisani zakonom postigla nagodba.