U Hrvatskoj Kostajnici nastavak sanacija i čišćenja ulica i kuća

Nakon što je u Hrvatskoj Kostajnici uništeno ili teško oštećeno 13 kuća zbog klizanja terena i dalje postoji bojazan od novih klizišta. Očekuje se nastavak sanacije terena i čišćenja ulica i kuća nakon odrona, klizanja terena i poplava.

Zgrade osnovne i srednje škole jučer su evakuirane jer su primijećene pukotine, ali je potom evidentirano da je tu riječ o slijeganju, a ne o klizanju tla. Statičari su jučer pregledali zgrade, a odlučili su to učiniti i danas te zbog toga nema nastave.

Danas su statičari potvrdili svoje jučerašnje nalaze koji kažu da se ne radi o novim klizištima, nego o slijeganju tla. To je, sigurnosno gledano, znatno manja opasnost. Ako sve bude u redu preko vikenda, očekuje se da bi nastava mogla početi u ponedjeljak, izvijestio je reporter HTV-a.

Unatoč laganoj kiši vodostaj Une i dalje opada te je u 14 sati bio 378 cm, a u 8 je iznosio 389 cm. Odgovorni upozoravaju i da voda iz slavina još nije za piće.

Najavljeno je da čišćenje ulica od nanosa koje je donijela vodena bujica. Potvrđeno je i da konvoj Hrvatskog Crvenog križa iz Hrvatske Kostajnice ide prema Dvoru i susjednim selima s najbitnijim potrepštinama tamošnjem stanovništvu. To je istaknula i ravnateljica HCK-a Maja Bohm i rekla da će se dijeliti voda, mlijeko i kruh. Dosad smo išli svaki dan u općinu Dvor, mjesto Kuljane, i ondje smo dijelili pomoć. Nismo se mogli probiti dalje. 

U općini Dvor gotovo su sva sela ugrožena zato što su do jučer sva bila pod vodom. Nije u svaku kuću ušla voda, ali je metar vode bilo na cesti, kazala je Bohm.