HRT-ova novinarka Ivana Sučić dobitnica Pragmine nagrade za najbolji radijski prilog

Novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) Ivana Sučić dobitnica je nagrade udruge Pragma u kategoriji Najbolji radijski prilog.

Ovogodišnja je tema natječaja nosila naslov Nastavi dobru priču!, a osobito se poticalo novinare za prijavu radova usmjerenih na vještine suosjećanja, aktivnoga slušanja, etičnoga i prosocijalnoga ponašanja i suradnje. Udruga Pragma pozvala je novinare da prijave radove za dodjelu nagrade u trima kategorijama te su sve obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj imale mogućnost sudjelovati u odabiru radova prema načelu jedna ustanova – jedan glas, a današnja je svečana dodjela nagrada održana pod pokroviteljstvom i uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

„Vrijednost obrazovanja nemjerljiva je za pojedinca i za društvo u cjelini, što iz tjedna u tjedan potvrđuju moji sugovornici i njihove priče. Nagrađena emisija Izvan okvira emitirana je 18. travnja prošle godine na Prvome programu Hrvatskoga radija, a naše slušateljice i slušatelji imali su priliku čuti koliko se zahvaljujući projektu Klubovi dobrote razvila solidarnost među učenicima Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu”, ističe HRT-ova novinarka i urednica Ivana Sučić.

Dodaje kako je humanitarna udruga Portal dobrote taj projekt odlučila provesti u osnovnim školama kako bi se potaknula jednakost među djecom, kako bi ih se ohrabrilo na pokretanje humanitarnih akcija te suzbilo međuvršnjačko nasilje jačanjem prijateljskih odnosa.

„Razmišljanja zagrebačkih osnovnoškolaca iznesena u emisiji Izvan okvira na Prvome programu Hrvatskoga radija pokazala su da su u tome i uspjeli. Vrijedno je pritom napomenuti kako je ovo samo jedan od primjera suradnje formalnoga i neformalnoga dijela sustava koji unapređuje naše društvo, a samim time zaslužuje medijski prostor. I za učenike, i za učitelje, ali i za njihove suradnike i roditelje ovakve su emisije jedna vrsta priznanja, ali i poticaj za daljnji rad”, ističe Ivana Sučić te napominje kako je za nju kao novinarku nagrada, među ostalim, još jedna potvrda da je njezin posao ujedno i poziv.

„Osim, naravno, svojim sugovornicima, bez kojih nijedne emisije ne bi niti bilo, ovim bih putem htjela posebno zahvaliti i svojemu dugogodišnjem suradniku, glazbenomu uredniku Ivanu Dvoržaku, koji svojim glazbenim odabirom u emisiju Izvan okvira unosi dodatnu razinu kvalitete i prepoznatljivosti”, poručuje višestruko nagrađivana novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Ivana Sučić, koja je uz nagradu Europske godine volontiranja za najbolju radijsku emisiju u promicanju volontiranja dobitnica sad već i četvrte Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja udruge Pragma.

„Udruga Pragma petu godinu zaredom dodjeljuje nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja i ponosni smo na tu tradiciju zbog uvjerenja kako je medijska pismenost jedna od temeljnih pismenosti koju naši mladi trebaju steći i koju neprestano treba promicati, vježbati kroz praktične zadatke i nuditi obrazovnim ustanovama u suradnji s civilnim društvom. Cilj je nagrade uključiti što više učenika, nastavnika i stručnih suradnika u čitanje, gledanje i slušanje novinarskih radova koji se prijavljuju na naš natječaj, nakon čega slijedi moderirana rasprava, a na kraju i zajedničko odlučivanje o tome koji je novinarski rad najviše pogodio temu pojedine godine. Drago nam je što novinari Hrvatske radiotelevizije redovito prijavljuju svoje radove za nagradu i tako pokazuju zanimanje za medijsko opismenjavanje – ove je godine dobitnica Ivana Sučić, inače dobitnica već triju nagrada te je njezin rad prepoznat u hrvatskim školama i učeničkim domovima, prošle je godine nagradu dobila Višnja Biti, također s Prvoga programa Hrvatska radija, a 2015. godine Marijana Kranjec za televizijski prilog. Nadamo se nastavku suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom u promidžbi vrijednosti obrazovanja i medijsko-emocionalnoga opismenjavanja”, istaknuo je predsjednik Pragme Nedjeljko Marković te pohvalio i druge nagrađene novinare.

U kategoriji za najbolji TV prilog nagradu je dobila RTL-ova novinarka Leona Šiljeg za rad Bez krova nad glavom student položio ispite, a u kategoriji najbolji tiskani ili mrežni prilog dobitnica je Gordana Foder za rad Nismo svi isti – o drukčijima i odbacivanju predrasuda objavljen na portalu varazdinski.rtl.hr.

Emisija Izvan okvira emitira se na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) utorkom s početkom u 10.08 i svakoga tjedna donosi priče učenika, učitelja, studenata, profesora, znanstvenika i drugih sudionika obrazovnoga sustava. U njoj se redovito analiziraju obrazovne politike, izazovi i problemi obrazovnoga sustava, ali i ističu brojni primjeri dobre prakse. Osim na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) emisija je dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.