Vlada: Refinancira se 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora

U sklopu drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, Vlada je donijela odluke o davanju jamstva za kredite Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je da je riječ o refinanciranju oko 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora.

Vlada je dala suglasnost hrvatskim cestarskim tvrtkama za kreditno zaduženje kod banaka u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura te odobrila državna jamstva, čime se nastavlja refinanciranje dugova cestarskog sektora, a najavljeno je i daljnje poslovno restrukturiranje tog sektora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je lani refinanciran dug tog sektora u visini od 1,275 milijardi eura, po "nikad boljim kamatama, nikad boljoj ročnosti, do 2030.". "Sad je refinanciran kredit u iznosu od 1,8 milijardi eura, također rok od 12 godina, kamata od 1,95 posto. Tako smo praktički malo više od 3 od ukupno 5 milijardi duga u cestarskom sektoru riješili na način koji je u hrvatskoj javnosti doveo do zaborava inicijative o monetizaciji hrvatskih autocesta, koja je bila jedno od rješenja bivše SDP-ove Vlade prije samo nekoliko godina", ustvrdio je Plenković. "To su veliki, strateški pomaci", ocijenio je Plenković, napomenuvši da je na ovaj način došlo do godišnje uštede na kamati od 50 milijuna eura. Riječ je o kreditima u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura kredita, i to 1,41 milijardu eura za Hrvatske autoceste, 467 milijuna eura za Hrvatske ceste i 202 milijuna eura za Autocestu Rijeka Zagreb.
 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković  istaknuo je kako će se "donošenjem ovih odluka u sljedećih 15 godina osigurati stabilnost cestovnog sektora". "Refinanciranjem postojećih kredita uštedjet će se čak 50 milijuna eura godišnje. Time je Vlada ostvarila dio zacrtanih ciljeva", kazao je. Dodao je i da se time stabilizirao dug cestovnog sektora, koji će se učiniti samoodrživim. "Naše autoceste, veliki gospodarski potencijal, zadržali smo u rukama hrvatskih građana", naglasio je.

Butković i Marić: Vladin model omogućuje održivost cestovnog sustava

Opredijelili smo se za restrukturiranje, a ne na prodaju ili monetizaciju i možemo reći da smo autoceste zadržali u rukama građana, a kroz reformu sustav činimo održivim i isplativim, kazao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Oleg Butković. Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako sve te transakcije ne povećavaju javni dug u kojemu cestovni sektor sudjeluje s otprilike 13 posto. "Kompanije će biti sposobne same otplaćivati teret svog duga i u idućih 15 godina očekujemo da će se taj dug otplatiti", kazao je. Najavio je i refinanciranje daljnjih 400 milijuna eura duga za što će se pričekati 2019., pa preostaje još 1,5 milijardi eura koji bi se trebali otplatiti redovnim putem, kako obveze budu dospijevale. U usporedbi s time, monetizacijom bi se, rekao je Marić, "riješile" dvije i pol milijarde eura duga, a za ostalo trebalo bi ići u novi dug.